Nieuws/Lifestyle
889707
Lifestyle

Kia en Hyundai krijgen boete in VS

Hyundai en Kia betalen in Amerika een torenhoge boete van 100 miljoen dollar (zo’n 80 miljoen euro) omdat ze onrealistische brandstofverbruikcijfers hebben vermeld bij in totaal 1,2 miljoen voertuigen.

Onafhankelijk

De betaling is in feite een afkoping, want door het geldbedrag over te maken, wordt een inmiddels al tweejarig durend onderzoek van de Amerikaanse overheid afgerond. Van de 100 miljoen dollar komt 56,8 miljoen voor de rekening van Hyundai. De resterende 43,2 miljoen dollar betaalt Kia. Daarnaast zeggen de autofabrikanten ook toe om 50 miljoen dollar te investeren in het opzetten van een onafhankelijke certificeringsgroep voor het meten van het brandstofverbruik.

In Amerika moeten autofabrikanten zelf het brandstofverbruik bepalen. In Europa gebeurt dat door instanties en volgens de NEDC-meetmethode, al is die laatste ook niet heel realistisch. Kia en Hyundai hebben in de Verenigde Staten op een foutieve manier het brandstofverbruik bepaald, waarvoor ze nu worden beboet.

EPA

Volgens de Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) is de betaling een reflectie op het ‘grote, oneerlijke marktvoordeel dat Hyundai en Kia hadden door het vermelden van onrealistische verbruikcijfers’.