Nieuws/Lifestyle
890070
Lifestyle

Leef nu!

Van zoenen knap je op

Wist u dat je tijdens een tongzoen van tien seconden meer dan 80 miljoen microben uitwisselt? Niet nodig om daarvan te griezelen; hoe meer, hoe beter! Een zoen helpt zelfs bij de keuze van de juiste partner.

Over de vraag waar onze behoefte aan zoenen vandaan komt, bestaan vele theorieën. De meeste wetenschappers zijn het er in elk geval over eens dat het een natuurlijk gegeven is. Dat blijkt uit het feit dat ook dieren elkaar kussen. Zo zoenen apen als ze troost zoeken, elkaar begroeten of geschrokken zijn. Bonobo’s doen zelfs aan tongzoenen, maar daarmee zijn ze de enige diersoort.

Een van de bekendste theorieën over zoenen is gebaseerd op het feit dat moeders voorgekauwd voedsel van mond tot mond doorgaven aan hun kinderen. Een handeling van levensbelang en iets dat alleen gebeurt tussen twee personen die belangrijk voor elkaar zijn.

Jasper Buikx, microbioloog bij Micropia, heeft nog een belangrijke verklaring. De microben – onmisbare micro-organismen die met het blote oog niet zijn te zien – die tijdens een zoen worden uitgewisseld, helpen je weerstand op peil te houden. Buikx: „Door zoenen krijg je een grote hoeveelheid ’lichaamsvreemde’ microben binnen, wat zorgt voor een grote biodiversiteit in je lichaam en dat is precies wat je wilt. Vergelijk het met een ecosysteem: hoe meer variatie, des te groter de kans dat organismen overleven.”

In Micropia, dat onlangs internationaal werd uitgeroepen tot beste museum, loopt sinds deze maand de tentoonstelling The science of love waarin de wetenschap achter de liefde centraal staat. Wie de tentoonstelling bezoekt, ontdekt dat het waarschijnlijk niet ons verstand is dat ons verliefd laat worden, maar microben die ons naar de juiste partner sturen. Deze bepalen namelijk de geur van je huid, die weer bepaalt of je je tot iemand voelt aangetrokken. Hetzelfde geldt voor de smaak in je mond.

Zoenen speelt daarom ook een belangrijke rol in de keuze van onze partner. Dan gaat het, meer nog dan om techniek, om smaak. Buikx: „Iedereen kent de verhalen over die ene zoen die alles verpestte, zelfs wanneer het liefde op het eerste gezicht was.”

„We zoeken onbewust namelijk naar de beste match voor als we kinderen zouden krijgen. Dat betekent niet dezelfde, maar juist complementaire microben zodat je nakomelingen een zo gevarieerd mogelijke mix meekrijgen.”

Darmen

Nog opmerkelijker is het dat, meer dan onze mond of huid, onze darmen directe impact op ons liefdesgedrag en partnerkeuze hebben. „Pas sinds een paar jaar weten we dat een groot deel van gelukshormonen als dopamine en serotonine door de microben in onze darmen worden aangemaakt”, legt de microbioloog uit.

„Dat wetende kun je dus zeggen dat niet zozeer onze hersenen, maar wellicht de microben in onze darmen bepalen op wie we verliefd worden. De ’vlinders’ die we in onze buik voelen bij verliefdheid, zijn waarschijnlijk dus microben die van zich laten horen.”

In het verlengde daarvan wordt ook seksuele opwinding voor een groot deel vanuit onze darmflora aangestuurd, wat interessante inzichten biedt.

Maar voordat we seks hebben, wordt er vrijwel altijd eerst gezoend. Het blijkt nog altijd de belangrijkste voorwaarde om met elkaar in bed te belanden. Dat geldt het meest voor vrouwen. Liefst 85 procent van hen geeft aan nooit met iemand het bed te delen voordat er uitgebreid is gezoend.

Mannen doen daar overigens graag aan mee. Niet verwonderlijk, want door uitgebreid zoenen wekken ze lust op bij hun partner.

Iets wat minder te maken heeft met een fabuleuze zoentechniek dan je in eerste instantie zou denken. Het komt namelijk doordat in mannelijk speeksel testosteron zit, een lustopwekker, zo lezen we in het boek Liefde van wetenschapper Mark Mieras, die hierin uitgebreid ingaat op de magie van de kus. Hoe meer er wordt gezoend, des te meer testosteron de vrouw binnenkrijgt en des te meer zin zij krijgt. Dat is een van de redenen waarom mannen van natte zoenen houden.

Een andere reden is dat de man uit haar speeksel van alles kan opmaken, bijvoorbeeld of zij in haar vruchtbare periode zit.

Naast het feit dat je als zoener (onbewust) een schat aan informatie over je mogelijke toekomstige partner kunt verzamelen, is zoenen dus ook goed voor je.

Al tongzoenend gebeurt er fysiek van alles, zo lezen we verder. Je bloeddruk en hartslag stijgen, je ademhaling versnelt en je speekselproductie neemt enorm toe, wat de tanden reinigt. Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat mensen die regelmatig zoenen, tot vijf jaar langer leven doordat er onder meer antistoffen tegen griep worden gevormd en het immuunsysteem zo wordt opgepept.

Gepassioneerd

Nog zo’n fijn trucje van de natuur: op het moment dat je het ’t meest nodig hebt – wanneer je dichter bij elkaar bent dan ooit – zwellen je lippen op, verstrakt je huid en krijg je een rozige kleur, zo lezen we over de zoen. Ook je pupillen worden wijder; de reden waarom we tijdens een gepassioneerde kus onze ogen sluiten.

Kussen maakt je ook op de langere termijn aantrekkelijker. Doordat zoenen je bloedsomloop stimuleert, krijgen je cellen meer zuurstof, wat een verjongend effect heeft. Daarnaast train je je kaak- en wangspieren, waardoor de huid strakker blijft.

Als kers op de taart val je er ook nog eens van af. Niet omdat je zo enthousiast en wild bezig bent, maar vanwege allerlei chemische processen die tijdens het tongzoenen op gang komen.

Laat die 80 miljoen microben je dus vooral niet weerhouden van een goede zoen!

Tien seconden

De gemiddelde tongzoen duurt zo’n tien seconden. Europeanen en Zuid-Amerikanen blijken de meest gepassioneerde kussers.

Grappig genoeg wordt niet overal ter wereld gezoend; zo drukken Eskimo’s hun neuzen tegen elkaar. In delen van China wordt kussen op de mond zelfs als afstotelijk ervaren.