Lifestyle/Thuis & Tuin
897328689
Thuis & Tuin

Dit mag nooit weg: eng leeuwtje

Sommige voorwerpen lijken waardeloos maar hebben voor de eigenaar juist heel veel waarde. Want er zit een bijzonder verhaal of speciale herinnering aan vast.

In elk huis staan dingen die voor kinderen heel spannend, intrigerend of soms zelfs een beetje eng zijn. Bijvoorbeeld die kris van opa of de oude luchtbuks die op zolder ligt. Karla Wiede-Dercksen had dat gevoel altijd bij deze fraaie houten pot.

Bozig

„In de jaren 50 stond de pot in de voorkamer van mijn ouders. Ze waren er blijkbaar trots op, dus hij stond echt te pronken op een mooie, duidelijk zichtbare plek. Als kind vroeg ik me af waarom dat leeuwtje nou bovenop de deksel zat. Eigenlijk vond ik het nogal bozig kijkende beest een beetje griezelig.”

De vader van Karla was dominee en hij zou de pot eens van een gemeentelid hebben gekregen. Hoewel de deksel eraf kan, werd de pot alleen als siervoorwerp gebruikt. Aankomen mocht natuurlijk onder geen beding. „Echt iets wat je als jong kind erg spannend vond. Hij ziet er erg exotisch uit.”

Op een gegeven moment waren Karla’s ouders een beetje op de pot uitgekeken en werd het stuk houtsnijwerk op een plank in de gang gezet.

Het leeuwtje werd vervolgens, nogal oneerbiedig, benut om hoeden op te hangen.

Karla: „Na het overlijden van mijn ouders koos ik voor deze pot en ik geniet er nog elke dag van.”

„Waar hij vandaan komt, hoe hij nou precies bij mijn vader is terechtgekomen, wat de eigenlijke functie is: ik kom er vast nooit meer achter, maar dat maakt het alleen maar interessanter.”

Heeft u ook een voorwerp dat nooit weg mag omdat er een bijzonder verhaal of herinnering aan vast zit? Mail foto en uw verhaal naar toen@telegraaf.nl

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop