Lifestyle/Gezondheid
901431553
Gezondheid

’Kersverse moeders zeven jaar ouder door slapeloze nachten’

„Kersverse moeders, slaap zo veel je kunt.” Die oproep doet de Amerikaanse onderzoeker Judith Carroll aan vrouwen die net moeder zijn geworden. Uit onderzoek van Carroll blijkt namelijk dat het gebrek aan slaap in de eerste zes maanden na de geboorte van een kindje het proces van ouder worden versnelt. En niet zo’n beetje ook.

Door regelmatig minder dan zeven uur per nacht slaap te krijgen, kan het lichaam van een vrouw tussen de drie en zeven jaar ouder worden, zo stelt Carroll, onderzoeker bij de Universiteit van Californië op basis van haar onderzoeksresultaten in Sleep Health Journal.

Caroll vroeg 33 moeders van 1-jarigen hoeveel slaap zij kregen sinds hun kinderen zijn geboren. Voor meer dan de helft was dit minder dan zeven uur achtereen.

Van alle moeders verzamelde de onderzoekster vervolgens DNA om het vervolgens te analyseren. Carroll keek daarbij vooral naar de veranderingen in het DNA die te linken zijn aan veroudering en leeftijdsafhankelijke aandoeningen zoals hartziekten.

Carroll concludeerde daaruit dat slaapgebrek in de eerste zes maanden na de geboorte van een kind, het verouderingsproces versnelt en daarmee de kans op (dodelijke) ziekten vergroot. Het gebrek aan slaap in de maanden daarna blijken weinig invloed te hebben op het verouderingsproces.

Factoren

Er zijn volgens de onderzoeken een aantal factoren die bijdragen aan het ouder worden, zoals overgewicht.

En heeft de kersverse moeder een partner die een actieve rol speelt bij de verzorging, dan scheelt dat volgens Sleep Health Journal ook veel. Het zou moeders in dat geval jong houden.

Carroll wil meer onderzoek doen naar het proces van ouder worden bij nieuwbakken moeders. Tot die tijd adviseert ze vrouwen in ieder geval om te slapen wanneer zij kunnen. Zelfs als dat om 7 uur ’s avonds is. „Probeer vooral niet wakker te blijven.”

Ook raadt ze aan om zo veel mogelijk hulp te accepteren van vrienden en familie. „Zodat jij even lekker kan slapen.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo