Nieuws/Lifestyle
902722415
Lifestyle

Alles wat je moet weten over huisstof (en zo kom je er vanaf)

Huishoud-expert Zamarra pakt elke week in 5 stappen een huishoudelijke situatie of probleem aan. Deze week: huisstof. Wat is het, en hoe zorg je dat je er ’t minst last van hebt?

1)

Heeft u weleens stilgestaan bij de samenstelling van uw huisstof? Het is een complexe mix van onder meer huidschilfers, haren, huisstofmijtuitwerpselen, bacteriën, schimmels, kleine insecten en kleine deeltjes.

2)

Tapijt houdt stof vast en u kunt die er met de stofzuiger ook niet goed uit halen. Hierdoor bevat tapijt 4000 keer meer bacteriën dan een toilet. Bent u gevoelig voor allergieën, dan is een gladde vloer een betere keuze.

3)

Veel stofdeeltjes kunnen allergieën veroorzaken; dat gebeurt bij ongeveer 25% van de Nederlanders. Allergenen zijn microscopisch klein en kunnen tot een half uur in de lucht blijven zweven nadat u bijvoorbeeld op de bank bent geploft.

4)

U kunt allergenen onder controle houden door voor gladde vloeren en meubels te kiezen. Neem de meubels mee als u gaat stofzuigen, evenals uw bed en de gordijnen.

5)

Huismijten kunt u bestrijden door uw bed ’s morgens op te slaan en de ramen open te zetten. Huisstofmijten houden niet van frisse lucht. Hebt u huisdieren, stof en stofzuig dan regelmatig.