Nieuws/Lifestyle
904718
Lifestyle

Turbo S is krachtigste Porsche Panamera tot nu toe

Dat de Porsche Panamera naast een groene kant (lees Panamera S E-Hybrid) ook een wildere kant heeft, bewijst de komst van deze Panamera Turbo S.

Launch Control

De Turbo S vormt het topmodel binnen het Panamera-programma. Het is tevens de krachtigste Panamera die ooit door Porsche is gebouwd. Ten opzichte van de 520 pk sterke Turbo is de Turbo S er 50 pk op vooruit gegaan. Dit brengt het totaalvermogen op 570 pk. Porsche heeft die extra pk’s bereikt door twee nieuwe turbo’s te monteren met een hogere turbodruk van liefst 140 bar. Het koppel bedraagt 750 Nm tussen 2.250 en 5.000 tpm, maar met een tijdelijke overboostfunctie is 800 Nm voorhanden. De gran turismo is middels vierwielaandrijving en een zeventraps PDK-bak met dubbele koppeling in staat om in 3,8 tellen (launch control) een snelheid van 100 km/h te bereiken. De topsnelheid bedraagt 310 km/h. Het gemiddelde brandstofverbruik bedraagt 10,2 liter per 100 km.

Keramische remschijven

Het model is voorzien van onder andere Porsche Dynamic Chassic Control (PDCC) dat de stabilisatie van de auto regelt en Porsche Active Suspension Management (PASM). Laatstgenoemde is een adaptief dempersysteem, waarbij de luchtvering op een zo efficiënt mogelijke manier wordt geregeld. De Turbo S heeft standaard keramische remschijven (PCCB). Die hebben als voordeel dat ze geen last hebben van fading bij veelvoudig remmen. Ook hebben ze een langere levensduur dan conventionele remschijven. Rollen doet de auto op speciale 20 inch 911 Turbo II-wielen en om de Panamera Turbo S net dat beetje meer onderscheidend vermogen te geven, heeft het merk voor het model exclusief een speciale kleur gemengd, genaamd Palladium, vernoemd naar het gelijknamige zilverwitte metaal.

Prijzen

De Panamera Turbo S is naast de ‘gewone’ versie ook als Executive te bestellen waardoor hij een 15 centimeter langere wielbasis krijgt. De auto beleeft zijn debuut op de autoshow van Tokio in november. De prijs voor de Panamera Turbo S bedraagt 217.200 euro. De Turbo S Executive is iets duurder, namelijk 235.900 euro. Het model is per direct te bestellen, maar de eerste leveringen beginnen pas in januari 2014.