Nieuws/Lifestyle
906900
Lifestyle

Toneelstuk in de maak

Acteur Ricky Tomlinson wil naam zuiveren

Meer dan veertig jaar na dato wil Ricky Tomlinson zijn naam zuiveren. De acteur moest de gevangenis in vanwege zijn aandeel in een bouwvakkersstaking in 1972.

Een toneelstuk hierover moet volgens Ricky Tomlinson (74), bekend als de bankhangende Jim Royle uit de comedyserie The Royle Family, een ander licht op de zaak werpen, meldt de BBC.

In 1972 ging Tomlinson, destijds een stukadoor van midden dertig uit Wales, de straat op tijdens een nationale staking van bouwvakkers. Een paar maanden later werd hij beschuldigd van onder meer samenzwering en een vechtpartij. Hij moest twee jaar celstraf uitzitten. Tomlinson ontkende echter schuldig te zijn. “De bijeenkomsten waren niet gewelddadig”, zegt hij tegen de BBC.

Meer dan veertig jaar later wordt het verhaal verteld in het docu-drama United We Stand. Tomlinson hoopt dat het stuk helpt om zijn naam te zuiveren. Volgens hem nemen mensen het verhaal klakkeloos aan van anderen die er niets vanaf weten. "Veel mensen die het stuk gaan zien, waren nog niet geboren toen het gebeurde."

Nadat Tomlinson de gevangenis in 1975 verliet, switchte de Brit door een misverstand van carrière. Hij dacht een opdracht te hebben voor het bouwen van een werkplaats, maar het bleek dat hij zich had aangemeld voor een acteerworkshop. De regisseur was zo onder de indruk van het acteertalent van Tomlinson dat hij een rol kreeg in Play For Today van de BBC