Nieuws/Lifestyle
909694205
Lifestyle

Kookboek getest? Bakken? Nee, rekenen! (en een recept!)

Heerlijk zien ze er altijd uit, die gerechten in kookboeken. Maar kunnen we dat zelf ook? Deze week leren we behalve bakken ook rekenen uit ’Wiskunde, daar bak je wat van’.

Appelflappen op een stokje. Het leven kan simpel en lekker zijn. Zeer veel inspanningen hoef je niet te doen om kinderen te overtuigen om dat te helpen bakken. Ook hier niet.

Het recept is zo makkelijk als maar zijn kan: je koopt een rol bladerdeeg, schilt drie appels, snijdt die in kleine stukjes, doet er wat water en suiker bij, stooft de handel en daarna ga je kleine appelflapjes maken die je op een stokje steekt. Klaar.

Het enige wat rest, is wachten tot de oven ook zijn werk doet en het smullen kan beginnen.

Lekker zijn ze wel. Alle punten voor dit recept. Een tien met een griffel en een kus voor de bakjuf. Al staat er ook nog iets anders in dit boek: al bakkend kan er worden gerekend.

Want hoe bereken je hoeveel vormpjes je uit zo’n ronde bladerdeeg haalt? Iets met pi en de straal? Of hoe kun je nog 50 gram water afmeten?

Eerlijk gezegd heeft deze bakvader op een zaterdagmiddag weinig zin om tussen het klutsen van eitjes en bestrijken van appelflappen nog wiskundeles te geven.

Laat staan dat de kinderen na een ochtend huiswerk maken of toetsen voorbereiden daar nog om staan te springen. De opzet is zeker goed, al bakkend leren kan plezierig zijn.

Maar misschien eerder in de klas, voor als de juf de wiskundeles eens origineel wil maken. En wie al zijn of haar punten heeft, krijgt een appelflap lolly. Een lekkere.

Want nogmaals: dat waren ze zeker.

Recept: Appelflaplolly’s

Nodig (voor 5 stuks):

3 appels,

pakje bladerdeeg (33 cm diameter),

50 g water, een half ei, 25 g melk,

30 g rietsuiker (optioneel)

Bereiding:

Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes.

Stoof 20 min. op een laag vuur in een pan met het water en de suiker (je kunt de suiker ook weglaten).

Zet een deksel op de pan zodat het water niet verdampt en vergeet niet om af en toe te roeren.

Laat appelmoes 10 min. afkoelen.

Rol bladerdeeg uit en snijd er rondjes uit van circa 9 cm doorsnede.

Schep een koffielepel appelmoes in het midden van een rondje.

Leg er een tweede rondje op. Druk voorzichtig met een vork op de randen om ze in elkaar te plakken.

Voor het glanslaagje: klop met een vork het halve ei en de melk.

Leg de gevulde rondjes op een rooster met bakpapier en strijk er met een bakborsteltje het eimengsel ove

r. Prik met een paar gaatjes in elke appelflap zodat de stoom tijdens het bakken kan ontsnappen.

Bak 30 min. op 180 °C.