Lifestyle/Culinair
910769650
Culinair

Dagrecept: Italiaanse amandelkoekjes met sinaasappel

U kent ze vast wel: Italiaanse cantucci. Die heerlijke Italiaanse amandelkoekjes voor bij de koffie en soms net iets té krokant kunnen zijn, maar zó lekker!

Ik kwam ze tegen in het nieuwe boek La vita è dolce (Becht), over Italiaanse zoetigheden. Wat blijkt? Het is eigenlijk best makkelijk. Verwarm de oven voor tot 150 graden (hetelucht, 170 graden elektrisch). Verdeel de amandelen over een bakplaat en bak ze 8 tot 10 minuten tot ze licht geroosterd zijn. Laat afkoelen.

Smelt de boter in een steelpan of magnetron. Breek de eieren boven een kom en klop goed los met de suiker, sinaasappelrasp en marsala. Klop dan de gesmolten boter erdoor. Voeg de bloem, het zout, bakpoeder en geroosterde amandelen toe en meng alles tot een deeg. Kneed het met je handen tot een samenhangend geheel.

Verwarm de oven voor tot 160 graden (hetelucht, 180 graden elektrisch) en vorm van het deeg twee stammetjes van 5-6 centimeter breed. Leg op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk met het losgeklopte ei voor de glans en bak de stammetjes 20 minuten totdat ze net goudbruin zijn. Haal eruit en laat iets afkoelen. Snijd ze dan in een hoek van 45 graden in plakken van 1-2 centimeter dik. Bak de koekjes nog 15 minuten krokant en goudbruin.

Nodig voor 14 stuks:

- 100 g blanke amandelen

- 30 g boter

- 2 eieren en 1 losgeklopt ei

- 170 g suiker

- rasp van 1 bio-sinaasappel

- 1 el marsala

- 280 g 00-bloem of

gewone bloem

- snufje zeezout

- 1 tl bakpoeder