Nieuws/Lifestyle
912106
Lifestyle

In de ban van water

Filmrecensie| Watermark

Er zullen maar weinig mensen stilstaan bij wat water eigenlijk voor ons betekent. Koken, wassen en drinken zijn immers de normaalste zaken van de wereld. Maar intussen beheerst water de planeet, willen documentairemakers Jennifer Baichwal en Edward Burtynsky benadrukken met Watermark.

Het duo reisde verschillende continenten af om te bekijken hoe de aarde door water wordt gedefinieerd. Hoe bepalend de aan- of afwezigheid ervan is, hoe belangrijk de rol is die het speelt in technologie en wetenschap, en hoe mensen er zelf betekenis aan kunnen geven door godsdienst of sport.

De documentaire komt zo af en toe met interessante inzichten, maar mist een heldere structuur of boodschap. Baichwal liet weten dat ze niet alles wil voorkauwen, zodat de kijker zelf tot nieuwe inzichten kan komen. Die aanpak heeft er helaas wel voor gezorgd dat Watermark voornamelijk overkomt als een fragmentarische verzameling van verhalen en beelden.

Toch zijn die beelden zeker de minste niet. Want ook al lijkt deze documentaire soms duiding en relevantie te missen, dankzij fotograaf Burtynsky weet hij regelmatig wel degelijk te imponeren. Alleen al de openingsbeelden van de immense waterpartijen bij de Chinese Xiaolangdidam zijn hypnotiserend mooi.