Nieuws/Lifestyle
912190
Lifestyle

Topman Ferrari krijgt 27 miljoen mee

Miljoenen voor Montezemolo

De topman van Ferrari, Luca di Montezemolo, heeft zijn strijd met moederconcern Fiat verloren. De Italiaan, die het beroemde sportautobedrijf ruim 20 jaar leidde, legt zijn functie volgende maand neer en wordt dan voorlopig opgevolgd door Fiat-topman Sergio Marchionne, zo maakte Fiat woensdag bekend.

Eerder deze week meldden diverse media al dat de positie van Montezemolo onhoudbaar was geworden. Hij zou overhoop liggen met Marchionne, die Ferrari wil inzetten als wapen in de strijd met andere fabrikanten van luxeauto's. Montezemolo wilde echter met een beperkt aanbod vasthouden aan de exclusiviteit van het merk. Naast die onenigheid stond zijn positie onder druk door de aanhoudend teleurstellende prestaties van Ferrari in de Formule 1, de koningsklasse van de autosport.

Marchionne wees woensdag in een verklaring op „misverstanden” tussen Fiat en Montezemolo. Hij beloofde dat Ferrari op korte termijn weer zal gaan winnen.

Fiat maakte woensdagavond bekend dat Montezemolo in totaal bijna 27 miljoen euro meekrijgt. Uiterlijk op 31 januari 2015 krijgt hij 13,25 miljoen euro op zijn rekening bijgeschreven in ruil voor zijn toezegging tot maart 2017 niet bij een concurrent aan de slag te gaan. Montezemolo krijgt nog eens 13,71 miljoen euro verspreid over 20 jaar, een vergoeding die al in 2003 in zijn contract was opgenomen.