Nieuws/Lifestyle
913022
Lifestyle

Renault gaat elektrische auto's van Bolloré bouwen

Renault en Bolloré hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor onder meer de bouw van elektrische auto's. Zo gaat Renault de Bolloré Bluecar bouwen in zijn fabriek in Dieppe.

De Bolloré Bluecar is een compacte vierpersoons elektrische driedeurs die het Franse merk in 2011 op de markt bracht. De eerste 250 exemplaren worden ingezet voor een carsharing-programma in Parijs. Sinds oktober 2012 kunnen ook Franse consumenten de auto aanschaffen en tot nu toe zijn er een paar duizend verkocht, waarvan er ongeveer 2.000 deelnemen aan het carsharing-merk Autolib.

Productie

De Bluecar is ontworpen door Pininfarina en werd ook in Italië gebouwd. Door de nieuwe samenwerking met Renault verhuist de productie nu naar de fabriek in het Franse Dieppe. In deze fabriek zal ook de nieuwe Alpine worden gebouwd. Bolloré overweegt een groei van de productie met de lancering van een cabriolet-model, maar daar is nog geen definitieve beslissing over genomen. Wel gaan de twee partijen samen een driejarige studie starten om een kleiner model van de Bluecar te ontwikkelen. Die zou dan drie in plaats van vier zitplaatsen krijgen.

Joint Venture

Naast de bouw van de Bluecar gaan de twee partijen ook samenwerken bij het vinden van oplossingen voor carsharing van elektrische auto’s in Frankrijk en Europa. Daarvoor hebben ze een joint venture opgericht waarbij Renault 30 procent van de aandelen in handen heeft en Bolloré de andere 70 procent beheert.