Nieuws/Lifestyle
933862
Lifestyle

Onder de hamer: Ferrari F1 van Gilles Villeneuve

Terug naar tijden toen Formule 1-auto's nog twaalfcilinders hadden. Deze Ferrari 312 T3 was ooit van Gilles Villeneuve en wordt binnenkort geveild.

Villeneuve

Villeneuve was in 1978 nog een 'rookie'. In 1977 reed hij één race, de Britse Grand Prix. In 1978 gaf Ferrari hem een contract en een plek in de toenmalige racewagen, de 312 T3. Het eerste jaar was niet echt succesvol voor Ferrari. De Lotus was de snellere auto dat seizoen en de Ferrari was dus vooral succesvol als die auto's problemen hadden. Lotus was dat jaar te vergelijken met Mercedes-Benz in 2014.

Villeneuve wist toch zijn thuisrace, de Canadese GP te winnen met zijn Ferrari. De race deed er eigenlijk al niet veel meer toe, want Mario Andretti was al kampioen geworden. Voor Villeneuve was het geen succesvol seizoen. Hij werd negende dat jaar. Het jaar erop was de Ferrari een stuk competetiever en werd Gilleneuve tweede, na zijn teammaat Carlos Reutemann.

Legende

Villeneuve had een korte carrière in de Formule 1. In 1982 overleed hij in zijn vierde seizoen tijdens de kwalificaties op Zolder. De bocht waarin Villeneuve crashte, is omgelegd naar een chicane en vernoemd naar de Canadees. Ook in San Marino is een bocht naar Villeneuve vernoemd. Het circuit in het Canadese Montreal is in 1982 ook vernoemd naar de legendarische coureur.

Onder de hamer

De Ferrari 312 T3 die nu onder de hamer gaat heeft chassis nummer 033. In het seizoen van 1978 is het chassis vijf keer in actie gekomen, toen bestuurd door Carlos Reutemann. In 1979 reed Gilles Villeneuve met het chassis in de race of champions op het Britse circuit Brands Hatch. Die race won hij. Die kleur- en nummercombinatie heeft hij gehouden. In de jaren 80 is hij in hanedn gekomen van Fabrizio Violati, een liefhebber van klassieke racewagens en vriend van Enzo Ferrari. De laatste jaren heeft de auto in het Maranello Rosso museum in San Marino gestaan. Op 14 augustus gaat de auto bij veilinghuis Bonhams onder de hamer. Hij moet 1,1 tot 1,5 miljoen euro opbrengen.