Nieuws/Lifestyle
936257
Lifestyle

Daimler voert autoverkopen verder op

Het Duitse autoconcern Daimler heeft de omzet in het tweede kwartaal met 6 procent zien oplopen tot 31,5 miljard euro. Het moederbedrijf van Mercedes-Benz verkocht 628.900 auto's, bestelbusjes en vrachtwagens, 4 procent meer dan een jaar eerder, zo maakte het woensdag bekend.

De winst voor rente, belastingen en eenmalige posten nam zelfs met 12 procent toe tot 2,5 miljard euro. Onder de streep bleef 2,2 miljard euro over. Een jaar eerder boekte Daimler nog een nettowinst van 4,6 miljard euro, maar dat was inclusief een fikse boekwinst op de verkoop van zijn belang in luchtvaart- en defensieconcern EADS.

Dit jaar kon Daimler daarentegen zo'n 650 miljoen euro (voor belastingen) bijschrijven door de waardestijging van zijn belang in Tesla, de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's. In de tweede helft van het jaar verwacht het bedrijf circa 1 miljard euro extra te verdienen aan de verkoop van zijn deelneming in de fabrikant van zware motoren Rolls-Royce Power Systems.

Optimistisch

Topman Dieter Zetsche liet weten optimistisch naar de toekomst te kijken. Het herstel van de wereldeconomie zet door en het bedrijf staat er volgens hem goed voor om daarvan te profiteren. Wel werpen opgelopen geopolitieke spanningen mogelijk een schaduw over de tweede jaarhelft. Met name Rusland is een belangrijke afzetmarkt voor luxe automerken als Mercedes-Benz.

Desondanks verwacht Daimler dat de verkoop van personenauto's van Mercedes-Benz dit jaar aanzienlijk groeit. Datzelfde geldt voor de afzet van vrachtwagens en bussen door Daimler. Verder gaat de onderneming uit van een verlaging van de kosten met in totaal 2 miljard euro.