Nieuws/Lifestyle
936632192
Lifestyle

Dierenvraag: kan het kwaad dat mijn kat duivenveren eet?

Piet Hellemans beantwoordt wekelijks een ingezonden dierenvraag. Deze week: „Onze lieve poes uit het asiel is graag buiten, maar eet alle (duiven)veren op die ze vindt. Ook eet ze supersnel haar bakje leeg. Kunnen de veren kwaad en is er iets te doen aan het snelle eten? De doos met gaatjes heb ik al.”

Piet Hellemans: „Veren eten kan in principe geen kwaad. Veren bestaan uit keratine, een eiwit dat voor een groot deel weer opgebouwd is uit het aminozuur cysteïne. Katten kunnen zelf minder goed aminozuren maken dan bijvoorbeeld mensen en moeten deze dus via de voeding binnenkrijgen.

Taurine is zo’n essentieel aminozuur voor katten. Cysteïne is een belangrijke bouwstof voor taurine. Het is mogelijk dat een kat veren (of haren) eet om een cysteïne- of taurine-tekort te compenseren. Wellicht dat de behoefte om veren te eten minder wordt als ze hoogwaardiger of beter verteerbaar voer krijgt.

Het gulzige eten is inderdaad met een doos met gaten, een speciale voerbak, een voedingsbal of een lege eierdoos wat te remmen. Sommige katten vinden het leuk om achter elk brokje aan te jagen. Hiermee bevredig je hun jachtbehoefte en en stimuleer je bewegen.”