Nieuws/Lifestyle
938932
Lifestyle

Skylines

Burgemeester bij gebrek aan beter

’Boeh! Boeh!’ klonk het tijdens de Columbus Day-parade toen de slungelige burgemeester van New York kwam langslopen. Burgervader Bill De Blasio is zeker niet zo populair als zijn roemruchte voorgangers Rudy Giuliani of Michael Bloomberg.

Nu moet worden gezegd dat op de plek waar de afkeurende geluiden het hardst waren te horen, De Blasio’s opponent Bo Dietl en zijn vrienden stonden. Dietl is een voormalig politierechercheur en de luidruchtige, onafhankelijke tegenkandidaat. Op 7 november gaat New York naar de stembus en dan moet duidelijk worden of De Blasio een tweede termijn krijgt. Dietl, hoe vermakelijk als persoon ook, zal hem niet verslaan. De hoop voor de Republikeinen is Nicole Malliotakis. Maar ook zij maakt weinig kans. Vreemd, want op De Blasio valt genoeg aan te merken.

Zo begon de socialist die op voet van oorlog leeft met The New York Post die in hem zelfs een marxist ziet, zijn termijn slecht. Hij at zijn pizza met een vork, wat de New Yorkers maar raar vonden. Ook maakte hij ruzie met de politie die zo’n belangrijke rol in de stad vervult. De agenten voelden zich niet gesteund door De Blasio toen het debat oplaaide over politiegeweld tegen zwarte Amerikanen.

De Blasio (van Italiaanse komaf) heeft zelf een Afro-Amerikaanse vrouw. Een dame die in het verleden overigens een opvallende mededeling deed toen ze vertelde lesbisch te zijn. Opmerkingen waardoor De Blasio nog steeds wordt achtervolgd.

Ook zijn aanval op de paard-en-wagens die Central Park bevolken, viel niet lekker. Hij wilde een verbod omdat het zo zielig was voor de paarden, maar het commerciële New York liet zich de toeristenkoetsjes niet afpakken. Het hield De Blasio’s dadendrang niet tegen.

Nu lijkt de burgervader zijn vizier weer te richten op het standbeeld van Columbus op Columbus Circle. Dat zou moeten worden neergehaald omdat de ontdekkingsreiziger slaven zou hebben uitgebuit.

De Blasio heeft de uitstraling van een watje dat bovendien wordt gepest vanwege de powernaps die hij tijdens zijn werk doet waardoor hij dikwijls te laat op een afspraak verschijnt. En dat in ’The city that never sleeps’...

Maar hoe hard de kritiek op hem soms is, hij heeft de wind enorm mee. De economie en Wall Street bloeien op, de criminaliteit daalt, toeristen stromen binnen en er zijn meer betaalbare huizen voor arme inwoners gecreëerd. Al kampt hij met veel zwervers op straat.

De meeste New Yorkers lijken hem bij gebrek aan beter te hebben omarmd. Misschien mede door zijn haat richting stadsgenoot Donald Trump. Niet voor niets legde De Blasio een gepeperde rekening bij hem neer voor de bewaking van Trump Tower, want daar wil de burgemeester de stad niet voor laten opdraaien.

In de linkse stad doet die anti-Trumpretoriek het goed en De Blasio wordt op 7 november dan ook zeer waarschijnlijk herkozen.

Al kan hij één vurige wens van de bevolking tot nu toe niet vervullen: een ticker tape-parade voor een van de vele sportteams die de trotse metropool rijk is, maar die ondermaats presteren. Wellicht komt dat in zijn tweede termijn goed als hij voorop kan gaan in de stoet voor honkbalclub The New York Yankees die, na jaren van falen, eindelijk weer de weg omhoog lijken te hebben gevonden.

In Skylines berichten onze correspondenten in Parijs, Moskou, New York en Londen over wat hen opvalt.