Nieuws/Lifestyle
939583
Lifestyle

Staatshulp Audi-fabriek onder de loep

De Europese Commissie (EC) is een onderzoek gestart naar de financiële hulp die Hongarije aan Audi heeft gegeven. De EC denkt dat de staatssteun tegen de regels van de Europese Unie is.

Voor de uitbreiding van de Hongaarse Audi-fabriek trok de overheid van Hongarije zo'n 1,33 miljoen euro aan financiële steun uit. De fabrikant zelf investeerde 1,2 miljard euro in de faciliteit. Met de investeringen creëerde Audi 2.100 banen en breidde het merk de productielijn uit voor onder andere de A3 sedan en A3 Cabriolet. Het concern bouwt al jaren auto's en motorenblokken in Gyor.

Porsche en BMW

"Gezien de grootte van het project en het marktaandeel van de Volkswagen Groep moet de Commissie kijken of een dergelijke investering door de regio noodzakelijk was", aldus de woordvoerder van de EC. Voor de investering van Porsche in de fabriek te Leipzig gaf de EC eerder nog toestemming. Het ging om een bedrag van 43,67 miljoen euro door de Duitse overheid op een totale financiële injectie van 522 miljoen euro. De Commissie reduceerde de staatshulp voor de fabriek van BMW voor de bouw van de i3 en i8 in Leipzig van 45 tot 17 miljoen euro.