Nieuws/Lifestyle
939713
Lifestyle

Rotterdammers stellen bundel Deelder samen

Stadspoëet Jules Deelder wordt 28 november 70 jaar. De Rotterdammers gaan hem eren door bij burgemeester Ahmed Aboutaleb hun favoriete gedicht van Deelder in te leveren. Onder de naam Dag en Nacht bundelt uitgeverij De Bezige Bij een selectie uit deze inzendingen.

Deelder bleef maar proberen met de burgemeester een borrel te nemen. „Drink nou toch eens wat”, zei hij dan tegen mij, „Je weet niet wat je mist”, vertelt Aboutaleb over een van de ontmoetingen met de nachtburgemeester van Rotterdam, zoals Deelder ook wordt genoemd. „Ik grapte een keer tegen hem dat ik niet drink omdat ik als burgemeester misschien wel een kapitale beslissing moet nemen. Dan kan ik niet beschonken zijn. Daarop zei hij dat mijn voorgangers de stad alleen maar bestuurden als ze gedronken hadden.”

Aboutaleb was woensdag in de bibliotheek van Rotterdam om daar een kleine tentoonstelling van de schrijver te bekijken. Mensen kunnen daar hun favoriete gedicht inleveren, maar Aboutaleb ook mailen of een brief sturen. Zelf heeft de burgemeester het meest met het gedicht Ari, dat Deelder maakte voor zijn dochter. „En dan vooral de zinsnede Hoe langer je leeft hoe korter het duurt.”

Deelder belichaamt volgens de burgemeester het DNA van de Rotterdammer. „En dan niet die havenarbeider, maar meer de denker, het expressieve. Hij schrijft toegankelijk zonder gebruik te maken van allerlei metaforen en altijd met een kwinkslag.”