Nieuws/Lifestyle
941366
Lifestyle

Snoeiharde vechtkunst

The raid 2: Berandal

Politieman Rama mag dan ontsnapt zijn uit het wetteloze wooncomplex waar vrijwel iedereen hem dood wilde hebben, zijn problemen zijn nog lang niet over. In het vervolg op zijn bloedspannende, gewelddadige vechtfilm The raid (2011) doet regisseur Gareth Evans er nog maar een schepje bovenop. Ambitie is het sleutelwoord.

Evans is een filmmaker uit Wales die jaren geleden met hoofdrolspeler Iko Uwais in contact kwam bij het maken van een documentaire over de Indonesisch vechtsport Pencak Silat. Dat Uwais daarin een meester is, toont hij opnieuw in The raid 2: Berendal. Waarbij het verhaal van het vervolg direct aanknoopt bij dat van het eerste deel.

Met de veiligheid van zijn vrouw en zijn pasgeboren kind als inzet wordt Rama (Iko Uwais) min of meer gedwongen om undercover te gaan en te infiltreren in een beruchte bende in Jakarta. Zijn opdracht is om zoveel mogelijk corrupte agenten in het vizier te krijgen. De praktijk is dat hij midden in een omvangrijke gangsteroorlog belandt, die wordt aangewakkerd door de blinde ambities van enkele topcriminelen.

Even ambitieus toont regisseur Gareth Evans zich. Hij neemt met 148 minuten niet alleen (te) ruim de tijd, maar kiest ook voor steeds wisselende locaties. Van een bemodderde binnenplaats tot een krap bemeten wc-hok, van een nachtclub tot de achterbank van een auto of een metrowagon: elk decor biedt specifieke mogelijkheden voor kunstzinnige knokpartijen en ultra-gewelddadige confrontaties.

Inzettend op sfeer en ritmisch spelend met momenten van verstilling en oogverblindend snelle actie, beukt The raid 2 ons murw tot we smeken om genade. En dan volgt er straks ook nog een derde deel…