Nieuws/Lifestyle
941371
Lifestyle

Oorlog door kinderogen

Oorlogsgeheimen

„Waarom vertellen jullie me nooit iets?” schreeuwt Tuur in de zomer van 1943 tegen zijn ouders. De oorlog is een spannende, maar ook verwarrende tijd voor het Zuid-Limburgse joch. Waar komt dat Engelse stripboek in de mergelgrotten vandaan? Waarom wordt er een meisje met de trein weggevoerd? En waar brengen zijn vader en grote broer ‘s nachts die mand proviand naartoe?

Na Achtste-groepers huilen niet is Oorlogsgeheimen alweer het tweede kinderboek van Jacques Vriens dat Dennis Bots verfilmt. De regisseur maakte een sfeervolle en aangrijpende familiefilm waarin we de oorlog zien door de ogen van Tuur (Maas Bronkhuyzen), een nieuwsgierig ventje dat de bezetting opwindend vindt, maar ook merkt dat hij mensen om wie hij geeft zomaar kwijt kan raken.

De verhaallijn die echter het meest ontroert, is die van Tuurs boezemvriendje Lambert, een sterke rol van Joes Brauers. Als zoon van een NSB-burgemeester komt hij in een onmogelijke spagaat terecht: kiezen voor zijn vriendschap met Tuur die uit een verzetsgezin komt, of voldoen aan de idealen van zijn vader en bij de Jeugdstorm gaan. Het is één van de vele duivelse dilemma’s in een geslaagde boekbewerking die hier en daar wat plotgaatjes en schoonheidsfoutjes vertoont, maar die je toch raakt waar het moet: in je hart.

Eric le Duc