Nieuws/Lifestyle
953740
Lifestyle

Recept van de dag

Butternutpompoen dan maar

Hoewel ik nog steeds ferm van mening ben dat pompoen op tafel een vergissing is, tenzij met rare gezichten en een lampje er in, zoals morgen op Halloween, maak ik een uitzondering voor de butternutpompoen. Erger nog, die is wel eens erg lekker.

De butterbut noemen we in Nederland de flespompoen. Vanwege die grappige hals. Maar tegenwoordig staat er ook butternut, dus je moet even goed kijken. Groene pompoenen zijn in de Turkse keuken geliefd. Dat kan eventueel ook. Maar die rode, ik heb het er niet op.

Zet de oven aan, op 180°C. Snij het vruchtvlees in de pompoen los en hak dat in blokjes. Wat olie er over en in de oven, half uurtje, tot ze zacht zijn. Inmiddels heb je de ui met de knoflook en nog wat olie plus anderhalve Spaanse peper opgezet. Zachtjes, deksel er op, tot de ui helemaal zacht is. Reken twintig minuten.

De butternut erbij, de groentebouillon, de crème fraîche en dan alles in de blender of aanvallen met de staafmixer.

Terug naar de pan, weer warm maken. Serveer met of wat room, of wat crème fraîche extra en natuurlijk wat ragfijn gesneden Spaanse peper. Een BrewDog Punk IPA ernaast, we doen toch al een beetje gek.

Nodig voor 4 personen:

•1 butternutpompoen, ongeveer 1 kg, geschild in stukken

•2 eetlepels olijfolie

•2 uien, gesneden

•1 knoflook

•2 Spaanse pepers, zonder zaad of zaadlijst, fijngesneden

•850 ml hete groentebouillon

•4 eetlepels crème fraîche, plus nog wat om te serveren