Nieuws/Lifestyle
954211
Lifestyle

Rotterdam weer aantrekkelijk voor dancescene

Rotterdam lijkt weer op de kaart te staan als dancestad. Dit jaar biedt die onderdak aan elf dancefestivals in de open lucht, terwijl dat er vorig jaar nog maar drie waren. Dat blijkt uit de zomeragenda van Rotterdam Festivals, de organisatie die initiatiefnemers ondersteunt in het zoeken naar geschikte locaties en data voor een goede spreiding van evenementen.

De aantrekkelijkheid is volgens Rotterdam Festivals ingegeven door gebruik te maken van bestaande locaties voor nieuwe danceconcepten die onder anderen door nieuwe dance-organisatoren zijn opgezet. Bovendien geeft de gemeente nieuwe, commerciële concepten nu meer de ruimte. Nieuwkomers zijn onder meer Dancefloat (5 juli), RU Crazy Sexy Cool Festival (20 juli), Het Blijdorp Festival (16 augustus) en het Vrije Volk Festival (23 augustus).

'Nieuwe festivalterreinen' voor de dance zijn onder meer het Roel Langerakpark en de Maas. Na jaren van geslotenheid werd dit jaar op Koningsdag ook het Kralingse Bos voor het eerst benut voor een dancefestival. „Je ziet dat organisatoren van allerlei succesvolle clubconcepten een vertaling maken voor buiten en zo een bijdrage leveren aan de festivalprogrammering in Rotterdam”, licht Reinier Weers van Rotterdam Festivals toe.

Rotterdam stond in de jaren 90, met als grote roerganger Ted Langebach, bekend als de dancestad van Nederland. Een tweede hoogtepunt was ten tijde van de Danceparade die ieder jaar op vrachtwagens door de stad denderde. In 2009 was die voor het laatst „Er is opnieuw veel positieve energie bij organisatoren die ook nieuwe groepen mensen weten te bereiken. Dat zorgt voor een nieuwe vibe in de stad”, zegt Weers.