Nieuws/Lifestyle
957991
Lifestyle

Digitale spagaat

Filmrecensie | Transcendence

Films als Artificial Intelligence, I, Robot en het recente Her wezen al eerder op de bezwaren en gevaren van kunstmatige intelligentie. Regisseur Wally Pfister en acteur Johnny Depp heffen nog maar eens een waarschuwend vingertje in Transcendence.

Wetenschapper Will Caster (Depp) raakt dodelijk gewond bij een aanslag, maar vlak voor hij sterft, besluit Casters vrouw Evelyn (Rebecca Hall) zijn superbrein aan te sluiten op een megaserver. De upload slaagt en al gauw ontpopt de digitale Caster zich tot een dictatoriaal computerbrein dat terreur zaait met terabytes.

Met Transcendence manoeuvreert Pfister zichzelf in een ongemakkelijke, digitale spagaat. Thematisch gezien bevat zijn debuut fascinerende én actuele materie die zorgt voor discussie. Daarbij heeft de filmmaker, die als cameraman een Academy Award binnenhengelde, een uitmuntend oog voor verpletterende visuele aankleding.

De boodschap die Pfister wil uitdragen (laat technologie nooit de menselijke intelligentie overtreffen), ontspoort echter hopeloos in een rommelig scenario vol uitleggerige dialogen, schimmige schietpartijen en religieuze symboliek. Even teleurstellend is het matte optreden van Johnny Depp, waardoor Transcendence – gelijk een computer – regelmatig vastloopt of zelfs crasht in goede bedoelingen.