Nieuws/Lifestyle
958034
Lifestyle

Veel animo nieuwe regeling Filmfonds

De nieuwe financieringsregeling van het Filmfonds lijkt aan te slaan. De organisatie heeft de afgelopen drie weken, sinds de zogenoemde 'cash rebate' werd gelanceerd, 37 aanvragen ontvangen.

Dat heeft directeur Doreen Boonekamp van het Filmfonds woensdag bekendgemaakt. De nieuwe financiële regeling moet de Nederlandse filmindustrie stimuleren. Per jaar is een budget van bijna 20 miljoen euro beschikbaar waaruit producenten geld terugkrijgen als zij geld in Nederland aan een filmproductie besteden.

Boonekamp is zeer content met het grote aantal aanmeldingen. "Producenten weten ons te vinden, zeker als je kijkt naar de korte aanmeldingstermijn die ze voor deze ronde hadden", legt de directeur uit. Zij is blij met de grote variëteit aan aanvragen. "Het gaat om speelfilms en documentaires, om Nederlandse producties en internationale coproducties. Vooral dat laatste vinden wij belangrijk, want daarmee stimuleren wij de internationale samenwerken en trekken we buitenlandse producenten naar ons land toe."

De 37 producties die zich hebben aangemeld vragen een totaalbedrag van ruim 10 miljoen euro van het fonds. Voor deze ronde is maximaal 9,7 miljoen euro beschikbaar. De aanvragen worden de komende weken bekeken en al dan niet gehonoreerd. Behalve de cash rebate-regeling heeft het Filmfonds onlangs ook een Netherlands Film Commission geïntroduceerd die Nederland bij buitenlandse filmmakers onder de aandacht moet brengen.