Nieuws/Lifestyle
965998
Lifestyle

Richter: dure kunst op veilingen rotzooi

Zeker 70 procent van de kunstwerken die momenteel op veilingen worden aangeboden en astronomische sommen opbrengen, is rotzooi. Dat zei de 82-jarige Duitse kunstenaar Gerhard Richter vrijdag aan de vooravond van de opening van een expositie van zijn werken in de Zwitserse stad Basel.

Richter behoort tot de belangrijkste hedendaagse kunstenaars. Zijn schilderijen gaan voor miljoenen onder de hamer. In februari bracht zijn abstracte schilderij Wand bij een veiling in Londen omgerekend nog meer dan 21 miljoen euro op.

'Pervers'

De schilder erkende dat het hem genoegen doet dat er zo veel voor zijn schilderijen wordt betaald, omdat het een blijk van erkenning is. Hij vindt het echter tegelijk „ondraaglijk en pervers dat er zo veel geld op veilingen omgaat”.

„Als je de veilingcatalogi inkijkt, wordt toch wel 70 procent rotzooi voor duur geld verkocht. Dat er geen criteria zijn, is nog wel het moeilijkste punt”, zei Richter. De afgelopen weken zijn op veilingen bij Sotheby's en Christie's honderden miljoenen betaald voor kunstwerken. Dinsdagavond bracht een veiling van hedendaagse kunstwerken bij Christie's in New York omgerekend ruim 546 miljoen euro op, een record voor één avond.