Lifestyle/Gezondheid
966664258
Gezondheid

Zoveel uur werken per dag schijnt het beste te zijn voor je productiviteit

Zeg eens eerlijk, hoeveel uur ben jij nou écht productief op het werk? Waarschijnlijk niet de volle acht uur. Een werkdag van acht uur heeft volgens een aantal onderzoekers dan ook weinig nut. Maar wat is dan wel ideaal voor optimale productiviteit én optimaal geluk?

Een werkdag van vijf in plaats van acht uur is het meest ideaal, zegt Alex Pang, oprichter van Restful Company in Sillicon Valley en auteur van meerdere boeken over de link tussen minder uur werken en meer productiviteit. Aan WIRED legt hij uit: “Natuurlijk zijn er dagen waarop het lukt om in die overige drie uur nog wat uit te voeren, maar de meesten van ons zijn tot vijf uur per dag echt productief.”

Uit een online enquête die in 2019 onder Britse werknemers werd afgenomen, bleek zelfs dat de ondervraagde werknemers gemiddeld voor ongeveer twee uur en 53 minuten écht productief waren. De rest van de tijd werd besteed aan het checken van social media, het lezen van nieuws, kletsen met collega’s en (koffie)pauzes.

Piek

Het is voor de meeste mensen onmogelijk om alle acht uur van een werkdag geconcentreerd en gefocust aan het werk te zijn. Iedereen heeft namelijk piek- en daluren wat betreft hun productiviteit.

Een verkorte werkweek van vier dagen wordt steeds populairder, maar van een werkdag van vijf uur profiteer zou je van dezelfde voordelen profiteren als een 4-daagse werkweek. Denk aan betere timemanagement, privé-werk balans en mentale gezondheid.

Uit onderzoek van Rita Fontinha, universitair hoofddocent strategisch human resource management aan de Henley Business School, blijkt inderdaad dat een verkorte werkdag niet alleen maar voor een betere kwaliteit van leven voor de werknemers zorgt. Doordat werknemers productiever zijn, zorgt het ook voor betere financiële prestaties van het bedrijf.

Nadelen

Uit Fontinha’s onderzoek en experimenten van bedrijven blijkt wel dat minder uur werken per dag ook met de nodige nadelen komt. “Werknemers kunnen extra druk voelen om hun taken op tijd af te ronden”, zegt Fontinha tegen WIRED. “Uit mijn onderzoek blijkt daarom dat je ze wel de flexibiliteit moet geven om extra tijd te besteden aan taken als dat nodig is.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop