Nieuws/Lifestyle
966838
Lifestyle

Finale Bake my day maar geen rust voor Vicky Littlejohn

Vicky Littlejohn presenteert vanavond de grote finale van Bake my day op Net 5. Wie denkt dat ze daarna rustig thuis gaat zitten heeft het mis. De pittige tante runt in Zaandam het Bakery Institute, waar ze mensen in een ommezwaai weet om te scholen tot brood- en/of banketbakker.

Veel mensen hebben voor hun 40e een carrièreswitch gemaakt. Bij het Bakery Institute in Zaandam weten ze daar alles van. Elk kwartaal melden zich nieuwe kandidaten aan voor een omscholing tot brood- en/of banketbakker.

Een flink aantal, waaronder een stratenmaker, een economieleraar en een bedrijfskundige heeft de opleiding inmiddels met succes afgerond.

Ook voormalig onderwijzeres Alice den Boer (24) heeft het roer omgegooid. Stond ze voor de klas van een vrije school regelmatig met de handen in het haar? Nu staat ze dagelijks met haar handen in het deeg.

Onderwijs

Na de middelbare school ging Alice naar Noorwegen om daar aan de volkshogeschool de opleiding Handwerk&Design te volgen. Hier kreeg ze oude processen van vakmanschap onder de knie. Van een schaap vangen tot het looien van het leer en het pluizen van de wol.

Daarna stapte Alice in het onderwijs. Twee jaar volgde zij de Pabo Vrije school maar tijdens haar stage werd het al duidelijk dat dit het toch niet was. Kijkend naar haar opa, vrijwillig molenaar en de herinnering aan het plezier van de oude ambachten in Noorwegen kwam ze bij het Bakery Institute terecht en werd in een krap half jaar omgeschoold tot brood- en banketbakker. ,,Het lesgeven mis ik soms wel, maar het leraar zijn niet. Onderwijzen is erg breed, ik wil mij graag ergens in kunnen verdiepen.”

,,In het begin van de grote ommekeer kwamen er toch weer twijfels. Brood bakken bleek moeilijker dan ik dacht. Ik heb zelfs huilend op het punt gestaan om het op te geven. Maar opeens was daar het gevoel. Brood leeft! Daar moet je mee om leren gaan. Het deeg gaat zijn eigen gang.”

Randstad

 Haar keuze had overigens nog wel wat voeten in aarde. Alice woonde al enkele jaren zelfstandig maar om haar droom na te jagen moest zij om financiële redenen terugkeren naar het ouderlijk nest.

 ,,Het was even wennen ja. Vooral mijn vader was in eerste instantie niet zo enthousiast. Het was gelukkig een overzichtelijke periode. We wonen in Arnhem, voor de opleiding moest ik uiteindelijk toch richting Randstad verhuizen.”

Met een grote schep schuift Alice blozend van plezier een aantal vers geknede broden de oven in. ,,Ik heb flink aan de gewichten gehangen om spierballen te kweken. Het is een zwaar vak, maar niet zo antisociaal als vroeger. Veel mensen denken dat bakkers nog altijd ’s nachts werken, maar door de nieuwe technieken begin ik ’s morgens om zes uur. Dan is het deeg van de vorige dag klaar om de ovens in te gaan, en kan ik weer lekker kneden aan nieuwe producten voor de dag van morgen.”