Nieuws/Lifestyle
969648
Lifestyle

'Veel investeerders voor Rimac Automobili'

De enige Kroatische autobouwer, Rimac Automobili, is bezig met het klaarstomen van de Concept_One voor productie. Het merk kondigt aan dat het inmiddels voldoende orders en investeerders heeft.

De firma Sinocop Resources uit Hong Kong kocht onlangs een aandeel van 10 procent in Rimac Automobili voor een bedrag van 6,9 miljoen dollar. Een andere investeerders is Frank Kanayet Yepes, de CEO van een Columbiaans gas- en oliebedrijf. Hij deed zijn investering door een elektrische Concept_One te kopen. De sportwagen kost ongeveer 750.000 euro (exclusief belastingen), heeft 1.088 pk en haalt een top van zo'n 350 km/h. Autovisie mocht er in juni 2013 al even in meerijden.

Zes auto's

“We hadden meer geïnteresseerde investeerders, maar we wilden niet meer geld binnenhalen dan nodig", aldus Rimac Automobili-oprichter Mate Rimac. "Het geld komt niet alleen binnen van investeerders, maar ook door klanten. We hebben nu zes auto's in de pijplijn, waardoor we de komende tijd nog wel even bezig zijn."

Patenten

Rimac Automobili heeft zichzelf gespecialiseerd in het ontwikkelen van elektrische aandrijflijnen en technische componenten. Oprichter Mate Rimac verdiende zijn eerste centen door het verkopen van enkele patenten. Van dat geld kocht hij een BMW E30 die hij ombouwde tot een elektrische auto. En met succes, want die auto verbrak enkele snelheidsrecords voor elektrische auto's. De resultaten van Rimac bleven niet onopgemerkt. Zo wilde het Oostenrijkse Magna Rimac Automobili overnemen, maar die deal ging uiteindelijk niet door.

Magna

"Magna had heel andere intenties met het bedrijf", zegt Monika Mikac van Rimac Automobili. "Magna wilde een compacte elektrische stadsauto, terwijl wij ons willen richten op de supersportwagenniche. We houden graag alles in eigen hand, vandaar dat de handtekening niet werd gezet." Magna was overigens niet de enige geïnteresseerde partij. Ook de prins van Abu Dhabi zag het bedrijf wel zitten en deed een aanbod. "Rimac zou moeten verhuizen naar Abu Dhabi en dat was niet de bedoeling. Uiteindelijk is Rimac op een andere manier aan zijn geld gekomen", aldus Mikac. De familie Rimac heeft een groot constructiebedrijf in Kroatië en kon op die manier investeren in het bedrijf.