Nieuws/Lifestyle
973604
Lifestyle

Parijs op rand van de afgrond

Filmrecensie| Diplomatie

Parijs moet vermorzeld worden. Springladingen zullen onherstelbare littekens slaan en talrijke monumenten met de grond gelijk maken. Het puin zal de Seine afdammen, grote delen van de lichtstad wacht een watersnood. Afscheidscadeautje van de vrijwel verslagen bezetter.

De orders van Hitler zijn niet mis te verstaan. Toch probeert de Zweedse consul Raoul Nordling (André Dussollier) de Duitse generaal Dietrich von Choltitz (Niels Arestrup) ervan te weerhouden ze uit voeren. Diplomatie, een verfilming van Cyril Gely's gelijknamige toneelstuk, focust op hun (grotendeels fictieve) ontmoeting aan de vooravond van de Duitse overgave.

Regisseur en Oscarwinaar Volker Schlöndorff (Die Blechtrommel) weet niet te voorkomen dat Diplomatie wat toneelmatig blijft. Toch houden zijn uitstekende hoofdrolspelers - die eerder ook al in de theaterversie te zien waren - deze met woorden uitgevochten titanenstrijd lang interessant. De uitkomst ervan schittert ons nu nog met grandeur tegemoet vanaf elke ansicht uit Parijs.