Nieuws/Lifestyle
976231
Lifestyle

Onder de hamer: nagenoeg nieuwe Qvale Mangusta

Deze Qvale Mangusta is een bijzondere verschijning. Er bestaan nog geen 300 exemplaren, waarvan dit de aller-allereerste is.

Geschiedenisles

Alejandro de Tomaso wilde een Italiaanse auto die kon concurreren met de Britse TVR's. Het idee was hetzelfde: een relatief lichte auto met een grote motor. Hij toonde de De Tomaso Biguà voor het eerst in Genève in 1996. De auto was ontworpen door Marcello Gandini, die eerder al Lamborghini's ontwierp. Na financiële problemen zocht De Tomaso een partner en vond die in Bruce Qvale, een importeur van exclusieve auto's in de VS. Zo veranderde de naam van de De Tomaso Biguà in de Qvale Mangusta.

Eén eigenaar

Het exemplaar dat komende maand in Monaco onder de hamer gaat is de eerste productieauto. Hij heeft serienummer 0001. Dat is niet het enige met een 1, want er staat ook slechts één eigenaar in de papieren. Een Italiaanse familie met een grote interesse in klassieke italiaanse auto's werd ruim veertien jaar geleden de eigenaar van dit exemplaar. Een wild leven heeft de auto niet gehad: in totaal staat er nu 3.000 km op de teller.

Technische gegevens

Het chassis werd getekend door voormalig Formule 1-ontwerper Enrique Scalabroni. De motor van de Qvale komt uit de Ford Mustang van die jaren, de 4,6 liter V8. In de Mangusta had hij 320 pk. De motor is gekoppeld aan een handgeschakelde vijfversnellingsbak.

Veiling

De auto wordt geveild door RM Auctions in Monaco op 10 mei. De verwachte opbrengst is 30.000 tot 40.000 euro.