Lifestyle/Thuis & Tuin
976260853
Thuis & Tuin

Een glas water de hele nacht op je nachtkastje laten staan, is dat wel zo fris?

Veel mensen doen het: vlak voordat ze gaan slapen een glas water op het nachtkastje zetten. Handig voor als ze ’s nachts of de volgende ochtend (of zelfs een paar dagen later!) dorst krijgen. Maar is dat eigenlijk wel zo fris?

Onderzoeker Frederik Hammes leidt de afdeling Drinking water microbiology van het Zwitserse instituut Eawag en weet alles over drinkwater en bacteriën. Hoewel de smaak van een ’oud’ glas water anders is dan een glas vers water (omdat de pH waarde van het water zakt door de kooldioxide die vanuit de lucht door het water opgenomen wordt) kan het volgens hen geen kwaad om het water dagenlang niet te verversen.

Huidschilfers

Hammes heeft aan Quest wel uitgelegd dat er huisstof en huidschilfers door de lucht dwarrelen en vervolgens in je drankje terecht kunnen komen. Heb je huisdieren? Dat wordt het wel een tikkie onhygiënischer.

Ronddwarrelende haren van je hond of kat kunnen namelijk in je glas water belanden. Maar, zo stelt de onderzoeker, ook dit kan geen kwaad voor je gezondheid.

Vol (goede) bacteriën

Overigens is het goed om te weten dat kraanwater sowieso bacteriën bevat. „Er kunnen tien- tot honderdduizend bacteriën zitten in een milliliter kraanwater”, weet Hammes. „Maar dat is niet erg, want zijn goede bacteriën. Slechte bacteriën zullen niet zo snel in jouw glas water te vinden zijn, omdat het te weinig voedsel bevat voor de bacteriën.”

Blijf dus lekker een glas water op je nachtkastje zetten. Het is alleen wel zo lekker als je ‘m elke avond even ververst met schoon drinkwater.