Nieuws/Lifestyle
976386868
Lifestyle

Dagrecept: Zweedse köttbullar met een vleugje zoet

Afgelopen weekend vroeg ik u om uw gehaktbal-geheimen te delen. Er kwam een aantal heerlijke recepten binnen, evenals wat handige tips!

Zo adviseert Tina Mesdag om de uien eerst flink te bakken voordat je er ballen van draait. Dat doe ik trouwens ook samen met wat rode peper, waarbij ik de uien en peper eerst laat afkoelen.

Gé Baving uit Rosmalen stuurde een lekker recept voor köttbullar, Zweedse gehaktballen. „Een enigszins zoete variant die bijvoorbeeld goed bij hutspot past”, schrijft Gé.

Week het brood in de melk, snipper de sjalotten en hak de peterselie fijn. Knijp het brood een beetje uit en meng met alle ingrediënten tot en met de peper. Houd wel 1/3 van de sjalotjes achter! Kneed balletjes zo groot als een walnoot van het mengsel en bak die in 12 minuten gaar in de boter.

Houd ze warm onder wat aluminiumfolie. Bak het restant sjalot glazig en voeg bloem toe. Gaar dit mengsel gedurende 3 minuten. Voeg dan fond, room en een volle lepel jam toe. Breng zachtjes aan de kook en warm de balletjes hierin nog wat op. Lepel tot slot nog wat jam over de balletjes. Lekker met wat aardappelpuree.

Nodig voor 2-3 personen:

- 1/2 dl melk

- 1,5 sneetje witbrood

zonder korst

- 1,5 sjalot

- 1/4 bosje platte peterselie

- 1 tl piment

- 1 ei (gebruik de helft)

- 300 g half-om–half

- zwarte peper, 25 g boter

- 3/4 el bloem

- 1/8 l runderfond

- scheut slagroom

- 1 el bessenjam