Nieuws/Lifestyle
984091
Lifestyle

Zware boete voor Toyota in VS

De Japanse autofabrikant Toyota heeft een schikking van 1,2 miljard dollar (862 miljoen euro) getroffen met de Amerikaanse autoriteiten in het kader van de wereldwijde terugroepactie van miljoenen auto's vanwege technische problemen. Dat meldde het Amerikaanse ministerie van Justitie woensdag.

De boete voor Toyota is de zwaarste die ooit in de VS aan een autofabrikant is opgelegd. Als onderdeel van de schikking heeft Toyota volledige schuld bekend en toegezegd zich te onderwerpen aan een diepgravend onderzoek door onafhankelijke partijen. Volgens het ministerie heeft Toyota opzettelijk informatie over technische gebreken aan auto's achtergehouden en werd een noodsituatie behandeld als ,,een pr-probleem''.

Toyota moest in 2009 en 2010 zo'n 10 miljoen auto's terugroepen omdat losgeraakte vloermatten mogelijk achter het gaspedaal konden blijven hangen. Daardoor konden auto's, waaronder de Prius, onbedoeld versnellen. De reputatie van Toyota als producent van veilige en betrouwbare auto's hierdoor een stevige deuk op.