Nieuws/Lifestyle
985231
Lifestyle

Onder de hamer: Een Mercedes 300 SL Gullwing met AMG-genen

Ziet er best goed uit, zo van een afstandje. Maar wie de auto nader bekijkt, merkt op dat deze Mercedes-Benz 300 SL Gullwing een modern randje heeft.

Goedgekeurd

Van deze 300 SL Gullwing AMG zijn slechts elf exemplaren gebouwd. Het project begon in opdracht van de sultan van Brunei en werd door AMG-projectmanager Volker Niewig destijds goedgekeurd. Het doel was om een moderne interpretatie van de 300 SL te creëren op basis van het stalen chassis van de oorspronkelijke 300SL uit 1954. En dan niet alleen coupés, maar ook roadsters. Het project werd in eerste instantie verzwegen, maar aangezien er maar vijf exemplaren in de garage van de sultan kwamen te staan, had AMG nog zes units over voor losse verkoop. Die werden aangeboden aan geselecteerde AMG-klanten voor meer dan 1 miljoen euro.

Stalen frame

De 300SL Gullwing AMG is niet zomaar een bouwpakketje van wat samengestelde onderdelen. AMG ging heel ver om de auto tot in detail na te bouwen, maar dan wel met een moderne saus over alle componenten. Alleen het stalen frame van de 300SL bleef intact en dus ook het typeplaatje met daarop het bouwjaar 1954, voor de rest werd alles op een mooie manier aangepast. Onder de kap vinden we een moderne 6,0 liter V8-motor met in totaal 380 pk, genoeg voor een topsnelheid van 250 km/h. De achtcilinder is gekoppeld aan een viertraps automaat en drijft alleen de achterwielen aan. Verstelbare Bilstein-dempers zorgen ervoor dat de auto voor iedere ondergrond afgesteld kan worden. De remmerij is afkomstig van een C36 AMG.

Dashboard

Met name het interieur is indrukwekkend, want de overeenkomsten met het originele ontwerp zijn groot. Zo heeft het dashboard dezelfde layout, alleen zijn alle onderdelen aangepast voor de modernere techniek. De boel is aangekleed met fijne ledersoorten als nappa en alcantara. Overigens is er ook aan een uitgebreide radio-installatie gedacht, compleet met een CD-wisselaar.

De Mercedes-Benz 300 SL Gullwing wordt op 10 mei geveild tijdens een veiling van RM Auctions in Monaco. Wat hij moet kosten is niet bekend, maar onlangs werd er een ander exemplaar geveild voor 519.750 euro.