Lifestyle/Culinair
985608920
Culinair

Familierecept: tahoe tempeh eenvoudig

„Ik heb vanaf 1927 tot 1946 op Java gewoond, waar mijn vader werkte als leraar. Mijn moeder is in 1945 in een Japans concentratiekamp overleden”, schrijf Jeppe Mellema (92) uit Roden.

„Ruim veertig jaar geleden deed ik vaak mijn boodschappen in Amsterdam, bij mevrouw Den Daas van de Toko ’Istemewa’ aan de Transvaalkade. Zij verkocht ook een beperkt aantal kant en klare zelfgemaakte gerechten.

Ik kocht bij haar altijd een tahoe tempeh-gerecht dat ik bijzonder lekker vond! Bij mijn vraag of zij dat recept ergens had opgeschreven, ontkende zij dat met de opmerking: ’Wah, so gampang!’ Het is zo eenvoudig!” En als ik dan zei: ’Als er nou ooit eens wat met u gebeurt, dan gaat dat recept verloren! Ik beloof dat ook als ik het recept heb, ik het heus wel bij U blijf kopen!’

Maar ik kreeg het niet, totdat zij mij op een avond belde om enkele details over iets anders. Ik vroeg na afloop toch weer om het recept. ’Ach, so gampang!’ zei ze weer, maar toen ik kreeg het wél. Drie maanden daarna is zij plotseling overleden...”

Recept: tahoe tempeh gampang

Nodig:

Blok tahoe, blok tempé, 3 rode en 3 groene lomboks of Spaanse pepers (in stukjes, met of zonder zaadjes), 6 uien gesnipperd, 2 theel. knoflookpoeder, 3 theel. goela djawa, drie theel. trassi, zout.

Bereiding:

De Indische oorsprong van het gerecht mag duidelijk zijn. Alles op gevoel. Snij de tahoe in plakken van een centimeter, de tempeh nog dunner. Wrijf in met knoflookpoeder en zout. Laat half uurtje intrekken en frituur dan goudgeel. Laat uitlekken en snij in blokjes.

Heel veel uitjes bakken. Zoveel als je maar lust. Dan de lomboks, of Spaanse pepers erbij. En natuurlijk de goela djawa, de kokosbloemsuiker. De trassi erbij, bak, bak tot het een is geworden. Heerlijk als basis van vegetarische nasi dus. So gampang, dus!

Is er in uw familie ook een gerecht met een bijzonder verhaal? Stuur het recept met uw verhaal naar familierecepten@telegraaf.nl