Nieuws/Lifestyle
987579
Lifestyle

Buitenaards Boekenbal luidt 79e Boekenweek in

Met optredens van artiesten als Lee Towers, het gitaristenduo Tangarine en Spinvis is vrijdagavond in Amsterdam de aftrap gegeven van de jaarlijkse Boekenweek. Vele bekende schrijvers betraden de rode loper van de Stadsschouwburg voor het traditionele Boekenbal, onder wie Jelle Brandt Corstius, wiens vader een week geleden overleed.

Het 'Buitenaardse' bal vormde de opmaat voor de 79e editie van het literaire festijn van 8 tot en met 16 maart. De schouwburg was voor de gelegenheid getransformeerd tot een soort vertrekhal van een luchthaven, passend bij het thema reizen van dit jaar.

De blinde cabaretier Vincent Bijlo praatte het openingsprogramma aan elkaar, als een reisleider in een astronautenpak die de gasten voorbereidde 'op een reis naar Mars'. „De CPNB heeft mij voorgedragen als planeetdichter van de planeet Mars”, zei hij. „Ik heb de hele directie van Polare meegenomen naar Mars. Ze denken daar meer boeken te verkopen. Polare: het beste van de Slegte.”

Lee Towers bracht een ode aan eregast en Boekenweekauteur Tommy Wieringa met zijn versie van het nummer Space Oddity van David Bowie. Wieringa schreef het Boekenweekgeschenk, Een mooie jonge vrouw. Mensen krijgen het cadeau bij de aanschaf van minstens 12,50 euro aan boeken. Door de crisis bij Polare is het daar niet te krijgen.