Nieuws/Lifestyle
995697
Lifestyle

Buma haalt bezem door de prijzenkast

Stichting Buma Cultuur haalt de bezem door de prijzenkast. Er verdwijnen een aantal prijzen, zoals de Zilveren Harpen, maar er komen ook een aantal nieuwe prijzen bij. Zo komen er nieuwe categorieën voor Nederlandse componisten en liedjesschrijvers die in Nederland en in het buitenland succesvol zijn. Dat heeft directeur Frank Helmink maandag gezegd.

De belangrijkste Nederlandse muziekprijzen krijgen ook een andere naam; ze gaan vanaf 18 maart Buma Awards heten. De Gouden Harp blijft wel bestaan. Die wordt nu aan een persoon uitgereikt die veel heeft betekend voor de Nederlandse muziek.

Lifetime Achievement Award

Naast awards voor de best verkochte en meest gedraaide Nederlandse liedjes komt er een Lennaert Nijgh Award voor de beste tekstdichter en een prijs voor componisten van muziek van Nederlandse bioscoopfilms. Ook komt er een Lifetime Achievement Award voor een componist die uitzonderlijk en langdurig gepresteerd heeft.

In het verleden gingen de prijzen vaak naar artiesten, maar Helmink vindt dat de oorkondes in de eerste plaats naar de auteurs moeten gaan. „De leden van Buma zijn componisten, tekstdichters en muziekuitgevers. We vinden dat onze Buma Awards weer terecht moeten komen waar ze horen: bij de componisten en tekstdichters.”