Nieuws/Lifestyle
996757
Lifestyle

Vitale remake

Filmrecensie| RoboCop

De kritiek was niet van de lucht na de remake van Paul Verhoevens Total recall in 2012. De prikkelend dwarse toon van het origineel had plaatsgemaakt voor een reeks inspiratieloze actiescènes. Slecht nieuws, zeker, omdat er meer moderne bewerkingen van Verhoeven-klassiekers waren aangekondigd. De Braziliaanse filmmaker José Padilha bewijst met de vernieuwde RoboCop gelukkig dat het ook anders kan.

Dat de regisseur veel in zijn mars heeft, bewees hij al in eigen land met de twee delen van Tropa de elite: intelligente en vakkundig gemaakte actiefilms over een politieteam in Rio de Janeiro. RoboCop toont aan dat Padilha zich ook in Hollywood staande kan houden. De remake heeft dezelfde maatschappijkritische blik en subliem uitgevoerde actiescènes.

Het kenmerkende expliciete geweld uit Verhoevens film ontbreekt daarbij, maar daar komt een sterker uitgewerkt verhaal voor in de plaats. De nieuwe verfilming is menselijker en realistischer. Padilha geeft meer diepgang aan agent Alex Murphy, die na een zware aanslag wordt aangesloten op een vernuftige machine, om als nieuw wapen van de politie te dienen. Intussen is er ruimte voor machtsspelletjes van het geldbeluste bedrijf achter de nieuwe politiemachine, een politiek gekleurde nieuwszender, en een technologische wetenschapper die in gewetensnood komt.

Die mix van emotie, satire en knallende actie weet Padilha zuiver uit te balanceren. Dat het verhaal van RoboCop tegenwoordig veel dichter bij de realiteit staat, maakt deze remake nog indringender.