Nieuws/Lifestyle
996939
Lifestyle

Kwaliteit onder controle, productie Hyundai-Kia omhoog

Na een pauze van enkele jaren zal Hyundai-Kia weer investeren in zijn productiecapaciteit. Naar verluidt gaat het Koreaanse tweeluik dit jaar in verschillende fabrieken het productieplafond verhogen en krijgt de bouw van een extra fabriek groen licht.

Hyundai en Kia zitten aan hun top als het gaat om de productie van auto's, maar de afgelopen jaren wilde het bedrijf niet verder investeren in het vergroten van de productiemogelijkheden. Het management van het concern vond dat even de rem op de expansiedrift van het bedrijf moest. De twee merken groeiden afgelopen decennia zo hard, dat ook de toeleveranciers snel moesten schakelen. Om te voorkomen dat de productie-uitbreiding ten koste zou gaan van de kwaliteit, heeft de bedrijfstop besloten de groei te temperen.

Geschrapt

Doordat Hyundai-Kia het productieplafond niet heeft verhoogd, zijn verschillende aanvullende modellen uitgesteld of zelfs afgeschoten. Zo had Hyundai de ix30 klaar staan, maar kon het merk de concurrent van de Opel Zafira nergens produceren. Het model gaat nu niet meer door. Als gevolg van problemen met de productiecapaciteit heeft Hyundai het leveringsprogramma van de Santa Fe voor de Nederlandse markt beperkt en de Grand-versie voorlopig geschrapt.

Acht miljoen

De fabrieken van de twee Koreaanse merken draaien momenteel op volle toeren. Door overwerk en extra inspanningen van de werknemers neemt de output lichtjes toe. Voor dit jaar rekent het bedrijf op een gezamenlijke productie van 7,86 miljoen Hyundai's en Kia's. Afgelopen jaar waren dat er 7,56 miljoen. Voor komend jaar wil de onderneming meer dan acht miljoen wagens bouwen.