Nieuws/Binnenland
1756772
Binnenland

LIVE BLOG

Baudet schrapt debat met Pechtold

Den Haag - Thierry Baudet, de voorman van Forum voor Democratie, zegt het geplande debat tussen hem en D66-voorman Pechtold af. De twee zouden vrijdag op Radio 1 de degens kruisen, maar volgens Baudet laat de D66’er zien „dat hij slechts wil demoniseren” en wil Pechtold Forum afschilderen als iets wat het niet is.

In een verklaring stelt Baudet: „Ik ga me niet voortdurend in het verdachtenbankje laten drukken en ik ga de media niet voortdurend de kans geven daar dan weer ’ophef’ in te zien en schreeuwerig te melden dat ’Baudet fel heeft gereageerd op beschuldigingen’. Nee.”

Verderop in de verklaring: „Voor een inhoudelijk debat over onze plannen met Nederland staan we altijd open. Ook de komende weken gaan we weer volop de zalen in om met kiezers het gesprek te voeren over wat anders kan en moet. Maar tegen de holle kreten van Pechtold, de doorzichtige demonisering en vooral: de haatzaaierij richting mijzelf en FVD gaan we ons niet langer eindeloos verdedigen. Het is tijd dat Alexander Pechtold bij zinnen komt. Tot die tijd heeft het voeren van een ’debat’ geen enkele zin.”

Baudet verwijst onder meer naar afgelopen zondag toen Pechtold beweerde dat Forum voor Democratie achter zijn kinderen aanzit op sociale media. De partij van Baudet noemde dat onzin.

De FvD-voorman hekelt het trucje van politici die iemand ergens valselijk van beschuldigen. Als dat ontkend wordt door de beschuldigde, en dat weer groot nieuws wordt, blijft er toch altijd iets aan diegene kleven. Volgens Baudet blijven mensen vaak denken dat er toch iets mis met de beschuldigde was en dat er wel een kern van waarheid in de beschuldiging moet hebben gezeten.

Volgens hem past D66 dit trucje toe om hem zwart te maken en is er zo geen normaal debat meer te voeren. Hij denkt dat Pechtold het debat op de radio vrijdag weer opnieuw wil gebruiken om hem, naar zijn mening onterecht, te beschuldigen van discriminatie.

„Het is een bekende strategie. Demonisering: een zodanige stapeling van ongefundeerde verwijten dat iemand uiteindelijk buiten de orde wordt gedrukt.”

Baudet noemt het voorbeeld van iemand die meermaals onterecht beschuldigd wordt van diefstal. Hij zet uiteen hoe dat soort aanklachten volgens hem vervolgens blijven terugkomen in de journalistiek en in het achterhoofd van menig burger: „Na enige tijd blijft rondom de beschuldigde hoe dan ook ’een sfeertje’ hangen. Een gevoel van ’waar rook is, is vuur’. Mensen zullen zich afvragen waar die beschuldigingen toch steeds vandaan komen. ’Dat wordt toch niet zomaar geroepen?’ Binnen de kortste keren kan men onomwonden schrijven dat je ’meermaals van diefstal werd beschuldigd’ en dat je in elk geval ’niet onomstreden’ bent.”

Lees hier de hele verklaring: https://forumvoordemocratie.nl/actueel/baudet-waarom-ik-vrijdag-niet-met-d66-in-debat-ga

Eerder liet PVV-leider Geert Wilders al weten niet aan het radiodebat in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart te willen meedoen.

Terug naar boven