Nieuws/Binnenland
10000
Binnenland

Fictieve bejaarde man wint NS Publieksprijs

Hendrik Groen is een fictief personnage.

Hendrik Groen is een fictief personnage.

Het geheime dagboek Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen is uitgeroepen tot de winnaar van de NS Publieksprijs. De 83-jarige Hendrik Groen is een fictief personnage. De schrijver achter het pseudoniem is anders dan de CPNB heeft gezegd wel bekend. Het is Peter de Smet. Een 61-jarige Amsterdammer. Hij wil niet in de publiciteit. Hendrik Groen won met 26% van de stemmen.

Hendrik Groen is een fictief personnage.

Hendrik Groen is een fictief personnage.

De populaire cabaretières Paulien Cornelisse en Claudia de Breij, die elk ook genomineerd waren voor de lezersprijs, bestaand uit een geldbedrag van €7500, een sculptuur van Jeroen Henneman en een jaar lang gratis eersteklas reizen met de trein, hadden het nakijken. Ook tv-maker en presentator Jelle Brandt Corstius greep met zijn persoonlijke rouwverslag As in Tas, over de dood van zijn vader, mis.

Hendrik Groen, die de lezer een jaar lang laat meeleven met alle ups en downs van het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord, liet daarnaast Annejet van der Zijl met haar biografie De Amerikaanse prinses ver achter zich, net als de Vlaamse Griet Op de Beeck met haar roman Gij nu.

Het thema van de uitgekleedde ouderenzorg in Nederland dat de hoogbejaarde Hendrik Groen met humor aansnijdt, is uiterst actueel. Dat het grote publiek dergelijke onderwerpen, ook in de literatuur, waardeert, blijkt ook uit de vele vrije stemmen die online werden gegeven aan het niet genomineerde boek Ma van Hugo Borst.

Groen droomt in zijn geheime dagboek ervan om de jackpot te winnen. Dan wil hij een privébejaardenhuis voor zichzelf en zijn vrienden kopen. „Er zal geen directie, portier of raad van toezicht zijn. Geen human resource manager, accountant of hoofd huishoudelijke dienst. Geen regels, geen statuten, geen reglementen. Dat alles scheelt bakken geld en een hoop gezeur.”

In zijn gedroomde verzorgingstehuis is er wel plaats voor ’gezond verstand, vriendelijk personeel en een goede kok op afroep, voor als we geen zin hebben om zelf te koken in onze mooie keuken.’ Ook vorig jaar werd de prijs toegekend aan een boek dat een maatschappelijk thema aansnijdt: Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk, dat de misstanden in de financiële wereld onder de loep neemt. De twee jaaren ervoor ging de lezersprijs naar Michel van Egmond voor zijn voetbalboeken Gijp en Kieft.