Nieuws/Buitenland
1000034235
Buitenland

China hint na gewelddadige protesten op versoepeling coronamaatregelen

BEIJING - Na protesten in verschillende steden in China lijken de autoriteiten in het land open te staan voor versoepeling van de strenge coronamaatregelen. Vicepremier Sun Chunlan heeft laten weten dat China toewerkt naar nieuwe vormen van preventie en beheersing van het virus.

In de afgelopen dagen maakten enkele Chinese steden al bekend de teugels iets te zullen laten vieren. In geen van de aankondigingen werd gesproken over de demonstraties in de afgelopen week, waarbij Chinezen de straat opgingen om te protesteren tegen de strenge coronamaatregelen in het land, die er volgens hen onder meer voor zorgden dat er bij een brand in een flatgebouw tien mensen omkwamen. Bij de protesten werd met glazen flessen naar de politie gegooid.

Sun verklaarde volgens staatsmedia dat het land mogelijk een nieuwe richting inslaat vanwege de afname van besmettingen met de omikronvariant, de toename van het aantal gevaccineerde mensen en de ervaring die het land heeft opgedaan in het beheersen van het coronavirus. Ze pleitte voor verdere „optimalisatie” van testen, behandeling en quarantaine.