Nieuws/Buitenland
1000544
Buitenland

Burgemeester New York: 8 doden

Aanslag met gehuurde truck in New York

NEW YORK - UPDATE - 07.03 uur - Zeker acht mensen zijn dinsdag gedood door een terroristische aanslag met een gehuurde pick-uptruck in New York, meldt burgemeester Bill de Blasio. Onder de slachtoffers zijn vijf Argentijnen en een Belgische vrouw. Ook zijn er twaalf gewonden gevallen.

De dader reed kort na 15.00 uur plaatselijke tijd met hoge snelheid in op fietsers en voetgangers. De man (29) riep ’Allahu akbar’ volgens Amerikaanse media. De aanslag vond plaats op de dag dat de Amerikanen 's avonds Halloween vieren.

De politie zei dat de bestuurder na het inrijden op een menigte uit zijn voertuig stapte met twee nepwapens. De politie schoot hem daarna neer en hield hem aan. De wapens bleken later een hagelpistool en een paintballgeweer.

Sayfullo Siapov

Volgens New York Post gaat het om een Sayfullo Siapov, een Oezbeekse immigrant, woonachtig in Florida en stond hij bekend als ’een vriendelijke Uber-chauffeur’. Volgens Amerikaanse media werd in zijn auto een briefje gevonden waarop stond dat hij handelde uit naam van terreurorganisatie Islamitische Staat.

Volgens een politiecommissaris botste de dader uiteindelijk tegen een schoolbus, waarbij vier gewonden vielen. Twee van hen zijn kinderen.

Angst

Gouverneur Andrew Cuomo van New York roept de inwoners op niet in angst te gaan leven. „Leef je leven, laat terroristen jullie niet veranderen.”

Een deel van West Side Highway, waar de doden en gewonden zijn gevallen, is afgesloten. De politie liet weten dat het vooralsnog niet naar andere verdachten zoekt.

Sayfullo Siapov, een Oezbeekse immigrant.

Sayfullo Siapov, een Oezbeekse immigrant.