Nieuws/Binnenland
1001094
Binnenland

Genoeg handtekeningen verzameld

Kiesraad: genoeg steun voor referendum aftapwet

DEN HAAG - De Kiesraad heeft in een openbare zitting bekendgemaakt dat er genoeg handtekeningen zijn verzameld voor een referendum over de sleepwet. Wat de Kiesraad betreft staat 21 maart daarvoor gereserveerd, dat moet echter officieel nog bepaald worden.

Om een raadgevend referendum mogelijk te maken waren er 300.000 handtekeningen nodig. Er blijken 384.000 geldige steunbetuigingen te zijn.

’Grote blijdschap!’

De initatiefnemers zaten in de zaal. Nina Boelsums, een van de initiatiefnemers voor dit referendum: „Hoe dit voelt? Grote blijdschap! We hadden het een beetje verwacht maar heel fijn om het hier toch te horen. Nu kunnen we in Nederland echt een inhoudelijke discussie houden over de wet.”

De Wet op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv), zoals de sleepwet officieel heet, geeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) ruimere toegang tot telefoon- en internetgegevens van burgers. De Eerste Kamer gaf in juli groen licht voor de wet die volgend jaar in werking kan treden.

CDA-leider Sybrand Buma heeft gezegd dat zijn partij de uitkomst van het referendum over de sleepwet hoe dan ook naast zich neer zal leggen. Hij wil sowieso een uitbreiding van de mogelijkheden van de diensten.