Nieuws/Binnenland

Miljard in spoor Noord-Nederland

Door Paul Eldering

Persbureau Meter

Er wordt een miljard euro gestopt in verbetering van het spoor en de stations in Noord-Nederland. ProRail werkt komende jaren aan de uitvoering van een groot spoorplan voor de noordelijke provincies met snellere reistijden, betere verbindingen en ruimere stations. ,,Zo wordt het noorden goed bereikbaar”, maaket topman Pier Eringa vandaag bekend op een bijeenkomst in Utrecht.

Persbureau Meter

Het Spoorplan Noord-Nederland telt twintig projecten in samenwerking met Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. ,,We doen deze investeringen voor de reizigers. Zij kunnen zonder overstappen reizen of tijd winnen. Winschoten-Groningen kost straks in de spits bijvoorbeeld tien minuten minder reistijd. Mensen van Sneek richting Randstad pakken een kwartier winst”, aldus Eringa.

De grootste ingrepen vinden plaats bij hoofdstation Groningen. Het is nu een eindstation en wordt omgebouwd naar een doorgangsstation. Tussen Groningen en Leeuwarden gaan meer en langere treinen rijden. ProRail breidt daarvoor de sporen uit, met soms spoorverdubbeling. Stations langs deze lijn krijgen langere perrons. Bij Zwolle staan ook veel werkzaamheden in de planning. Leeuwarden profiteert al in december van aanpassingen. Er komt meer stroom beschikbaar, zodat extra treinen kunnen rijden.

In de eerste negen maanden van dit jaar zijn meer reizigerstreinen op tijd aangekomen. Het percentage lag op ongeveer 91 procent, tegen 90,5 procent in dezelfde periode een jaar eerder. Als gerekend wordt met enkel NS-treinen, dan lag het percentage nog hoger, op 91,9 procent.

Meer boetes

ProRail schreef in 2017 ook meer boetes uit voor risicovol gedrag op overwegen. Dit jaar waren dat er al 796, tegen 517 in dezelfde periode een jaar eerder. Volgens de organisatie is het de afgelopen jaren een stuk veiliger geworden op het spoor en rondom overwegen. Dit komt omdat het er minder zijn en doordat ze beter beveiligd worden. Het aantal dodelijk ongevallen op overwegen is de afgelopen dertig jaar met 80 procent gedaald, aldus de organisatie.

Lees meer over