Nieuws/Binnenland
1001943886
Binnenland

Incidenten werden weggemoffeld

Ministerie eist opheldering tbs-kliniek: ’Bijzonder ernstig en kwalijk’

DEN HAAG - Het ministerie van justitie en veiligheid gaat zorginstelling Trajectum om opheldering vragen over zorgen die medewerkers in De Telegraaf hebben geuit. Incidenten binnen de tbs-kliniek Hoeve Boschoord van Trajectum zouden systematisch onder de pet worden gehouden.

„Als het klopt dan is dat bijzonder ernstig en kwalijk. Deze aantijgingen geven aanleiding om de kliniek om opheldering te vragen want we willen precies weten hoe dit zit”, laat een woordvoerder weten naar aanleiding van de publicatie in De Telegraaf maandag over misstanden in de kliniek.

„Hoeve Boschoord is een kliniek die van ver komt en grote veranderingen heeft doorgemaakt. Dat geldt ook voor de medewerkers in die kliniek. We zien dat deze omslag ook gepaard gaat met interne spanningen. In 2017 heeft de inspectie G&J de kliniek onder verscherpt toezicht geplaatst. Vorig jaar heeft de inspectie geconcludeerd dat de basis weer op orde was bij deze instelling”, aldus de woordvoerder.

Volgens een groep medewerkers uit de kliniek worden incidenten rond cliënten binnen de kliniek zoals agressie, bedreigingen en smokkel, intern ’afgeschaald’ om sancties en bemoeienis vanuit Den Haag te voorkomen. Uit onderzoek van De Telegraaf blijkt dat ondanks verscherpt toezicht inmiddels is opgeheven, er nog steeds grote problemen zijn binnen de kliniek die plaats biedt aan zo’n honderd tbs’er met veelal een verstandelijke beperking.