Nieuws/Buitenland
1001996238
Buitenland

Timmermans noemt Engelsen ’idioten’ en mislukte ’Harry Potters’

Londen - Frans Timmermans heeft in een openhartig interview met de BBC uitgehaald naar de Engelsen.

Hij vertelt over de beginperiode dat de Britse ministers bij de EU kwamen praten over de Brexit. „Ze liepen rond als idioten. Terwijl wij hadden gedacht dat ze in een kluis in Westminster een Harry Potter-boek hadden liggen met alle oplossingen. We dachten dat het briljante mensen waren. Ik vond dat shocking.”

Brexit-afgezant David Davis, inmiddels afgetreden, viel voor Timmermans helemaal door de mand. „Ik zag veel dikdoenerij en ik dacht: o mijn God ze hebben helemaal geen plan”.

Daar komen de Schutters, een parodie op het Engelse leger in WO2. Timmermans vergelijkt de Brexitministers met deze schutteraars.

Daar komen de Schutters, een parodie op het Engelse leger in WO2. Timmermans vergelijkt de Brexitministers met deze schutteraars.

Timmermans maakt in het gesprek met Nick Robinson ook een dodelijke vergelijking tussen de ministers en ’Lance corporal Jones’ uit de bekende tv-serie Dad’s Army, in de jaren zeventig in Nederland uitgezonden onder de naam ’Daar komen de Schutters’. Die comedy ging over blunderende Engelse soldaten in de Tweede Wereldoorlog die te slecht waren om militaire dienst te nemen en dan maar het land moesten verdedigen. Jones speelt de rol van seniele oude man die maar wat voor zich uit mompelt.