Nieuws/Binnenland
1002208734
Binnenland

Harde kern NEC wil winkels verdedigen

Ondernemers timmeren gevels dicht, arrestaties om relspeculaties op sociale media

Winkeliers timmeren op verschillende plekken in aanloop naar mogelijk nieuwe avondklokrellen de zaak dicht.

Winkeliers timmeren op verschillende plekken in aanloop naar mogelijk nieuwe avondklokrellen de zaak dicht.

DEN HAAG - Nederland zet zich schrap voor nieuwe onlusten rond de avondklok. Winkeliers timmeren hun winkels dicht. De politie ziet op sociale media als Snapchat en Telegram veel berichten die oproepen naar steden in heel het land te gaan. Facebook zegt inmiddels in te grijpen bij berichten die oproepen tot geweld. Een 23-jarige Tilburger en een 35-jarige man uit Bavel zijn maandag opgepakt vanwege digitale dreigementen.

Winkeliers timmeren op verschillende plekken in aanloop naar mogelijk nieuwe avondklokrellen de zaak dicht.

Winkeliers timmeren op verschillende plekken in aanloop naar mogelijk nieuwe avondklokrellen de zaak dicht.

Ook in Goes zijn verdachten opgepakt voor zo’n zelfde geweldsoproep. Zij zouden via Snapchat en TikTok hebben aangezet tot rellen in de Zeeuwse plaats. De verdachten zijn vier jongeren van 18, 19 en 21 jaar.

Ondernemers zetten hun terrasmeubilair snel binnen, sluiten eerder hun deuren of blijven in hun zaak zitten in de hoop gespaard te blijven. Verschillende winkeliers timmeren een houten wand voor de gevel en ramen. Buurtbewoners parkeren hun auto’s op veilige plekken om te voorkomen dat die in brand vliegen. „Het is te gek voor woorden. We hebben al te vechten tegen corona en dan nu dit. Ik hoop dat ze geen brand stichten. Een raam is nog wel te repareren”, zegt een medewerkster van een schoenenwinkel in Nijmegen tegen Omroep Gelderland.

Inwoners van Eindhoven gaan vrijwillig de straat op „om hun stad” op te ruimen. Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven roept mensen op hun „burgerplicht” te doen. „Als u figuren kent die hebben deelgenomen aan de rellen, geef ze aan. Mijn hart huilt. Ik loop al lang mee in het openbaar bestuur. Ik heb heel, heel, heel veel meegemaakt, maar dit overschrijdt elke grens.”

Volgens een politiewoordvoerster in Limburg wordt er op sociale media druk gesproken over nieuwe acties. „Het wordt nu echt heel groot”, zegt ze. „Er zijn landelijke afspraken in voorbereiding hoe we ermee om zullen gaan.”

Er worden op tal van plekken ongeregeldheden verwacht, meldt de politie. „We kijken wat er wordt opgeroepen en wat de plannen zijn”, zegt een woordvoerster van de landelijke korpsleiding van de politie. Oproepen tot protest is geen strafbaar feit, maar oproepen tot geweld wel. De politie zegt toch alle berichten die rondgaan op sociale media te volgen, ook de berichten waarin niet expliciet wordt aangezet tot geweld. Uit berichten die De Telegraaf voorbij zag komen, blijkt dat in verschillende groepen wel degelijk tot geweld wordt opgeroepen.

Noodverordening

In Roosendaal is vanwege de dreiging van nieuwe ongeregeldheden een noodverordening van kracht. Die geldt van 17.00 uur tot de vroege ochtend van dinsdag. Alleen zij die wat te zoeken hebben in het centrum van de stad, mogen daar zijn. „Deze maatregelen zijn bedoeld om relschoppers van elders en sensatiezoekers te weren. Alleen mensen die geen geldige reden hebben, zijn niet welkom en kunnen worden weggestuurd of aangehouden”, aldus de gemeente.

Ook Nijmegen kondigde een noodbevel af voor de binnenstad, waardoor de politie mensen kan wegsturen die daar niets te zoeken hebben. Er is extra politie op de been om eventuele ongeregeldheden de kop in te drukken.

De ruiten van interieurzaak Haddon Hall werden zondagavond vernield.

De ruiten van interieurzaak Haddon Hall werden zondagavond vernield.

NEC-fans: blijf met poten van winkels af

Volgens de harde kern van voetbalclub NEC hoeven relschoppers zich niet aan ondernemers en hun zaken te vergrijpen. „Er gaan geruchten dat ze onze stad willen gaan slopen. Wij zullen dit niet toestaan. Onze winkeliers hebben het al zwaar en kunnen dit er niet bij hebben. Wij zullen dus onze stad verdedigen. Voor de duidelijkheid; wij zijn niet tegen demonstreren! Maar tegen het plunderen van winkels van Nijmeegse ondernemers zullen wij ons ten alle tijden verdedigen”, laat de fangroep weten in een verklaring.

De harde kern van AZ kwam met eenzelfde boodschap. De voetbalfans staan voor de vrijheid van meningsuiting, maar zullen naar eigen zeggen niet toestaan dat in hun stad relschoppers winkels vernielen en plunderen.

Zondagavond werden meerdere winkels geplunderd, zoals in Eindhoven waar een groep jongeren de kassa van een Jumbo-filiaal op het station meenam. In Venlo moest een man lijdzaam toezien „hoe 50 tot 100 mensen de winkel aan het vernielen zijn.”

Ondernemers in heel het land nemen het zekere voor het onzekere.

Ondernemers in heel het land nemen het zekere voor het onzekere.

Facebook

Volgens de huisregels van Facebook mogen berichten niet leiden tot „schade in de echte wereld.” „Op het moment dat we een oproep tot geweld zien, zullen we die verwijderen”, laat Facebook weten. Mensen kunnen ook zelf bij Facebook berichten melden, die dan worden beoordeeld.

De afgelopen dagen leidden ook niet-gewelddadige berichten, zoals oproepen tot „samen koffie drinken”, tot protesten die uitmondden in geweld. Zulke berichten blijven dan ook online staan. „Als het geen oproep tot geweld is, verwijderen we de berichten niet”, zegt Facebook.

De politie vraagt mensen die mogelijke nieuwe rellen willen doorgeven dat alleen te doen als ze over serieuze, concrete informatie beschikken. Omdat maandag veel mensen bellen of mailen met de politie is een lange wachtrij ontstaan. „Houd de lijnen vrij voor degene die het echt nodig hebben”, is het advies.

Drukte

„Het is erg druk. Veel mensen bellen ons om zaken door te geven en dat is hartstikke goed natuurlijk. Daar kunnen we ons voordeel mee doen”, zegt een woordvoerster van de korpsleiding. Ze benadrukt dat het handiger is als mensen het meldformulier op de website van de politie gebruiken in plaats van te bellen. „Dat kost minder tijd en we kunnen makkelijker en sneller in kaart brengen om welke locaties het gaat en hoe vaak die locaties doorgegeven zijn.”

Deze ramen van panden werden dichtgetimmerd, nadat de ruiten waren ingegooid.

Deze ramen van panden werden dichtgetimmerd, nadat de ruiten waren ingegooid.

Via het digitale formulier op de website politie.nl kan iedereen informatie verstrekken en beelden uploaden over demonstraties die worden voorbereid, bijvoorbeeld op sociale media.

Dit weekend kwamen op diverse plaatsen in het land mensen samen om te protesteren tegen de avondklok. Die geldt de komende weken tussen 21.00 uur en 04.30 uur, als middel tegen verspreiding van het coronavirus. Die protesten ontaardden in onder meer Eindhoven, Amsterdam, Tilburg en Urk in ongeregeldheden. Relschoppers plunderden, richtten vernielingen aan en bestookten de politie en de ME met stenen, rookbommen en andere voorwerpen.

Tips of beelden? Gebruik onze Whatsapp tiplijn. Zet het nummer in je telefoon: +31613650952