Nieuws/Buitenland
1002373498
Buitenland

Zwemmend naar de kust:

Tientallen migranten springen bij Italië van boot hulporganisatie

ROME - Zo’n zeventig migranten zijn voor de kust van Italië van een schip gesprongen van de Spaanse actiegroep Open Arms. Ze probeerden zwemmend de zuidelijke stad Palermo te bereiken, maar werden onderschept door de politie en kustwacht.

De migranten die van boord sprongen, maakten deel uit van een groep van zo’n 270 mensen. Zij waren op de Middellandse Zee gered door de bemanning van het schip Open Arms, van de gelijknamige organisatie die asielzoekers wil beschermen die met bootjes proberen Europa te bereiken.

Het schip voerde tussen 8 en 10 september meerdere reddingsacties uit, maar heeft nog geen duidelijkheid gekregen over waar die migranten aan land gezet kunnen worden. De kustwacht heeft al wel twee zwangere vrouwen en een van hun echtgenoten van boord gehaald. Zij krijgen medische hulp.

Italië is al jaren een belangrijke toegangspoort tot Europa voor migranten die op bootjes de zee oversteken. Zij vertrekken veelal vanuit uit Libië. Italië heeft de havens vanwege de coronacrisis gesloten voor particuliere reddingsschepen. De Italianen ondersteunen ook de Libische kustwacht, die migrantenbootjes probeert tegen te houden.