Nieuws/Buitenland
1002747102
Buitenland

Uitgaansverbod voor kustbewoners La Palma vanwege giftige gassen door lavastroom

SANTA CRUZ - Ruim twee maanden na de vulkaanuitbarsting op het Spaanse eiland La Palma heeft een nieuwe lavastroom de oceaan bereikt. Omdat de gassen die daarbij vrijkomen mogelijk giftig zijn, hebben de circa 3000 bewoners van drie kustdorpen de opdracht gekregen binnen te blijven. Het vliegveld is gesloten, waarschijnlijk voor 48 uur. Militairen worden ingezet om de luchtkwaliteit te meten.

De lava bereikte de zee rond het middaguur, waarbij grote rookpluimen de lucht in werden geblazen. Het is de derde lavastroom die het water bereikt, een paar kilometer noordelijker dan de vorige twee.

De bewoners van de drie dorpen kregen vanwege de wind het advies hun ramen en deuren dicht te houden. Inwoners van de hoofdstad Santa Cruz is voor het eerst aangeraden mond- en neusbescherming te dragen door de hoge concentraties fijnstof en zwaveldioxide in de lucht.

Op het Canarische eiland zijn circa 2650 gebouwen verwoest of beschadigd door de lava. Eerder deze maand overleed een 70-jarige man nadat het dak van zijn woning was ingestort. Sinds de uitbarsting zijn duizenden mensen geëvacueerd. De schade wordt geschat op bijna 900 miljoen euro.